Vajon elég lesz egy 345 millió eurós bírság a TikToknak a gyermekvédelemhez?

Az írországi DPC 345 millió euróra büntette a TikTokot a gyermekek személyes adatainak feldolgozása során elkövetett törvénysértésekért – a TikTok vitatja a döntést.

A TikTok vezető európai hatósága az írországi DPC, amely a napokban 345 millió eurós büntetést rótt ki a cégre, amiért az EU-n belül megsértette a gyermekek személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatos adatvédelmi törvényeket.

A fiatalok körében oly népszerű platform a vád szerint több adatvédelmi törvényt is megszegett 2020. július 31. és december 31. között.

A TikTok nem ért egyet a döntéssel, főleg a büntetés mértékével – közölték. Hozzátették, hogy a kritizált dolgok nagyja már nem releváns, ugyanis még a DPC 2021. szeptemberében indult vizsgálata előtt orvosolták azokat.

A DPC szerint gond, hogy 2020-ban a 16 év alattiak fiókja alapból nyilvánosra volt állítva, és nem hitelesítették a családi párosításnál a szülőket. Ezeken 2020. novemberében és 2021. januárjában szigorított a platform. A jövőben még jobban hangsúlyozná a TikTok a privát és nyilvános fiókok közötti különbséget, a 16-17 évesek pedig alapból privát fiókot kapnak ettől a hónaptól.

A DPC 3 hónapot adott a TikToknak, hogy minden követelményüknek megfeleljen, de fut egy másik vizsgálat is, a személyes adatok Kínába küldésével, az EU-s adattörvények esetleges megsértésével kapcsolatban. Csak a GDPR miatt kiróhatják a cégre a teljes, globális árbevétel 4 százalékát büntetés formájában.

A DPC több büntetést is elkezdett osztogatni az utóbbi időben, a Meta összesen 2,5 milliárd eurós bírságot kapott. A DPC 2022 végéig 22 ügyet indított el nagy, Írországba bejegyzett multicégek ellen.

Azóta történt

Előzmények