Függővé teszi a gyerekeket a TikTok, perelik az USA államai

Utah állam beperelte a TikTokot, amiért árt a gyerekeknek: szándékosan a platformon tartják a fiatalokat, hogy minél több időt töltsenek el rajta. Más államok is perelnek.

Utah állam beperelte a TikTokot: azzal vádolják, hogy ártanak a gyerekeknek, mert szándékosan a platformon tartják őket egészségtelenül hosszú ideig.

Ez újabb lépés az USA TikTok elleni harcában, ráadásul Indiana és Arkansas államok hasonló pert indítottak.

Utah államügyésze szerint a gyerekek és a szüleik nem tudják, hogy a TikTok hazudik nekik az app biztonságáról, ráveszi őket, hogy állandóan ellenőrizzék és nézegessék az appot, és tesznek azokra a borzasztó következményekre, amelyeket az egész a mentális egészségre gyakorol. És arra is, hogy mit okoz ez az egész a fizikai fejlődésben, a családi életben és a közösségi életben, tette hozzá Sean Reyes.

Utah vádjai szerint a videók nagyon erős algoritmusokkal és manipulatív funkciókkal keringenek, sok elemet a nyerőgépek világából alkalmaznak. A manipulatív taktikák miatt a fiatalok függővé válnak, teszik hozzá.

A több mint 150 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTok szerint piacvezető biztonsági funkciókat alkalmaznak a fiatalok érdekében, automatikus 60 perc időkorláttal a 18 év alattiaknak, továbbá szülői felügyeleti funkciókat is.

Utah vizsgálatot folytat, a bíróságot arra kérik majd, hogy bírja együttműködésre a TikTokot. A helyi törvények megszegésének véget akarnak vetni, bírságot is kilátásba helyeztek, megvédenék a fogyasztókat a megtévesztő üzleti gyakorlatoktól.

A TikTokot Montanában teljesen betiltják január 1-től, amennyiben a bíró nem ad igazat a vállalatnak egy másik perben, amiben blokkoltatnák a tiltást.

Az amerikai Kongresszus hónapok óta fontolgatja a TikTok-betiltást lehetővé tévő eszközök kormánykézbe adását. A TikTok szerint nem kémkednek az amerikaiak után, és több mint 1,5 milliárd dollárt költöttek szigorú adatbiztonsági fejlesztésekre.

Azóta történt

Előzmények