Szinte értéktelenné vált az első tweetről készült, 1 milliárd forintos NFT

Tavaly márciusban 2,9 millió dollárt fizettek a Jack Dorsey első tweetjéről készült NFT-ért – most 48 millió dollárért adnák el, de szinte értéktelenné vált.

Sina Estavi kriptovállalkozó sokaknál lecsapta a biztosítékot, amikor tavaly márciusban tovább bővítette érdekes gyűjteményét, és 2,9 millió dollárért megvásárolta a Twitter korábbi vezetőjének, Jack Dorsey-nak az első tweetjéről készült NFT-t (tehát értelemszerűen nem a tweetet; az NFT-k pongyola jogi keretein belül ugyanis nem magát a digitális tartalmat veszik meg az emberek, csak egy arra mutató hivatkozást és tanúsítványt).

Estavi most úgy döntött, hogy eladja, méghozzá 48 millió dollárért. Ahogy azonban arra számítani lehetett, az NFT-k nem igazán értéktartóak, inkább csak az ismeretlen és az újdonság varázsa pörgetheti a piacot (a bűnözés és pénzmosás mellett, mint arról heti szinten érkezik újabb és újabb elemzés). A szóban forgó NFT-ért az OpenSea platformján még mindig csak bő 30 ezer dollárt adnának – ez persze így sem kevés pénzt egy NFT-ért, de köze nincs az eredeti 2,9 millió dolláros árhoz, pláne a 48 millióshoz.

A 48 millió dolláros árcélt egyébként azután törölte Estavi, hogy csak pár száz dolláros ajánlatokat kapott. Szerinte ezt nem mindenki engedheti meg magának, így inkább már meggondolja, hogy valóban eladja-e az NFT-t. Hozzátette azt is, hogy nem adja el bárkinek, szerinte nem érdemli meg akárki.

Bár mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az átverésekkel, visszaélésekkel, csalásokkal, lopásokkal, hamisításokkal és manipulációval teli NFT-piacon nincs garancia egy NFT értékére, Estavi még mindig hiszi, hogy a vásárlása nem csak egy NFT, nem csak egy tweet, hanem a digitális világ Mona Lisája.

A Malajziában élő Estavit egyébként tavaly májusban, Iránban letartóztatták, és csak februárban szabadult – az ország gazdasági rendszerének megzavarásával vádolták, de Estavi szerint a Bridge Oracle kriptotőzsdjénének növekedése miatt tartóztatták le, ő csak a „kripto áldozata”. Ezért a kriptoközösség támogatását kéri, és a mostani, remélt 48 millió dollár felét is a cégébe tenné – a másik felét jótékony célokra ajánlaná.

Azóta történt

Előzmények