Ellopott ötletből lett az Uber?

A mobilos-internetes autórendelési szolgáltatás ötletéből Kevin Halpern startupot indított 2003-ban. A Celluride névre keresztelt szolgáltatás ma már nem létezik, azonban hat évvel az Uber indulása előtt már kidolgozták azt a koncepciót, ami alapján a felhasználók mobiltelefonjaikról választhattak autót, majd utazási célt, a sofőrök elfogadhatták vagy elutasíthatták a fuvart, hogy végül a két fél térképen is látva egymást megvalósulhasson a webkettes személyszállítás.

Halpern csütörtökön adta be keresetét, üzleti titok és szerződésszegés miatt, a bíróságtól pedig kárenyhítésről szóló döntést vár. Az Uber szóvivője szerint alaptalanak a vádak, és meg is védik magukat tőlük.

A prezentáció egy kockája, amit Halpern állítólag megmutatott Kalanicknak még 2008-ban.
A prezentáció egy kockája, amit Halpern állítólag megmutatott Kalanicknak még 2008-ban. (forrás: A per anyaga) [+]

A vádirat szerint Halpern befektetőkkel tárgyalt már a Celluride indulásával kapcsolatban, az egyik ilyen alkalommal találkozott San Franciscóban Travis Kalanickkal, aki akkor még közel sem volt annyira megközelíthetetlen és agreszív, mint manapság. Sőt, megbízhatónak tűnt. Éppen ezért egyre több információt kapott a tervezett vállalkozásról, többek között a fenti ábrát is. Halpern azt állítja, ezt követően Kalanick ellopta az ötletét és saját befektetőket keresett, majd 2009-ben elindította az Ubert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények