NAV ellenőrzés alatt az Uber sofőrök

Április végén rendelt el átfogó vizsgálatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Uber ügyében, ahogy akkor fogalmazott „nem tartja be az alapvető személyi és tárgyi feltételeit a személyszállításnak, ezzel piaci előnyre tesz szert”. Azóta a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az Uber hazai tevékenysége nem a magyarországi cégen keresztül zajlik, ezért nyilvánvaló, hogy az Uber Hungary érdemi adófizetést sem teljesít.


[+]

Mivel a vállalkozáson nem folyik keresztül pénz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a sofőröket kezdte ellenőrizni. Vizsgálják, hogy a gazdasági tevékenység feltételeit teljesítik-e, azaz  rendelkeznek-e adószámmal, illetve azt is, hogy a bevallások megfelelnek-e a valóságnak. Amennyiben a NAV úgy ítéli meg, hogy a jelentett és a valós bevételek között különbség lehet, megbecsülik a személyszállításból származó, eltiltkolt bevételt, illetve kiszámolják a be nem fizetett adót.

A hibázó sofőrök adóbírsággal számolhatnak, ez a hiányzó összeg felét, illetve a jegybanki alapkamat kétszeresét kitevő késedelmi pótlékot jelent. Így akár 200 000 forintra is rúghat a mulasztási bírság, amit az Uber sofőrjei fizethetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények