Amazon: tároljátok nálunk a digitális zenéiteket!

A Google-ről pletykálták, hogy tervez ilyet, mégis az Amazon.com csinálta meg előbb a felhőbe költöztetett privát zenetárat. A világ legnagyobb internetes kereskedőcége ma jelentette be Cloud Drive és Cloud Player néven új szolgáltatásait, egy internetes tárhelyet multimédiafájlok számára és az ahhoz kapcsolódó webes, illetve alkalmazásként is elérhető lejátszót.

Az alapkoncepciót Jeff Bezos vezérigazgató – a PC World híradása szerint – így magyarázta: „A digitális zenei gyűjtemények kezelése ma kész káosz. Lehet számokat vásárolni mobiltelefonnal, de előfordulhat, hogy azok a készülékhez lesznek kötve. Lehet zenéket vásárolni a munkahelyi számítógépen is, de akkor ügyelnünk kell arra, hogy az otthoni gépre is átmásoljuk őket. Sőt, ha nem készítünk rendszeres mentéseket a teljes gyűjteményről, el is veszíthetjük az adatokat, ha a merevlemez tönkremegy.”

Az adatbiztonság és a hozzáférhetőség problémáját meg lehet úgy oldani, ha a fájlokat a felhőben, egy szolgáltatónál tároljuk: így a privát dalkollekció mindig, bármilyen internetképes eszközről elérhető lesz, már ahol van internetkapcsolat. Ezt kínálja az Amazon új szolgáltatása.

A Cloud Drive egy hétköznapi online tárhely, melyre bármilyen dokumentumot, képet, zenét vagy videót fel lehet tölteni. Ezen 5 GB kapacitást ingyen ad a vállalat az ügyfeleinek, de persze a rendelkezésre álló terület bővíthető is, 20 GB egy évre 20 amerikai dollárba kerül. Ügyfélcsalogató kedvezmény, hogy az Amazon MP3 zeneáruházban vásárolt számok nem foglalnak területet a tárhelyen.

Az újdonság azonban nem ez, hanem az ehhez kapcsolódó Cloud Player zenelejátszó, amely elérhető webböngészőn keresztül és Google Android operációs rendszerre fejlesztett – ezt futtató telefonokon, tableteken működő – alkalmazásként. Ez menedzseli a felhőbe költöztetett privát zenekollekciót: egyrészt ezen keresztül lehet oda számokat feltölteni (választható akár a teljes gyűjtemény automatikus felmásolása a Cloud Drive-ra), másrészt ez játssza le streamelve vagy tölti le az adott készülékre a számokat.

A zenelejátszó mp3 és AAC formátumú fájlokkal birkózik meg, és jelen állás szerint azok eredetével nem foglalkozik. „A zenék tárolásához nincs szükségünk engedélyekre. A szolgáltatást gyakorlatilag egy külső merevlemez” – mondta az Amazon zeneértékesítésért felelős vezetője.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik: nem biztos, hogy ez a probléma ennyivel elintézhető, és a szolgáltatás jogszerűségével kapcsolatban még felmerülhetnek problémák. A hírek szerint a Google ugyanilyen elven működő, jó ideje fejlesztett megoldása éppen azért van parkolópályán – annak ellenére, hogy az infrastruktúra már készen áll –, mert a jogtulajdonos kiadókkal még folyik a birkózás.

Azóta történt

Előzmények