Már megint az észtek – meg a finnek

Talán apró lépésnek tűnik, de a finn és az észt e-egészségügyi rendszer összekapcsolása az egységes digitális piac létrehozásának igen fontos jele. És ez még csak a kezdet.

Magyarországon még az egészségügyi dolgozók egy része is csak a kezdetén tart a tavaly ősszel élesben elindított e-egészségügyi rendszer használatának – a minimális hírverésnek köszönhetően a lakosság, a páciensek jó része talán még nem is hallott róla –, de a digitálisan fejlettebb országok már a következő lépcsőfoknál tartanak, ahogy az Európai Bizottság tegnapi közleménye beszámol róla.

A változás egyelőre csak két országot érint, de a digitális egységes piac létrehozásának fontos lépése, jele, és a közeljövőben várható a bővítés. A lényeg: Finnország és Észtország hatóságai megállapodtak, hogy a finn orvosok által kiállított digitális recepteket az észt gyógyszertárak elfogadják, vagyis ha egy finn állampolgár Észtországban akarja kiváltani egy patikában a finn orvos által rendelt gyógyszerét, azt ott is megkaphatja, mivel a rendszerek összekapcsolódnak (eHealth Digital Service Infrastructure), nincs szükség papír receptre.

A megállapodást üdvözölte Andrus Ansip, az egységes digitális piacért felelős biztos, aki elmondta, hogy remélhetően hamarosan más országok is hasonlóan járnak el, és közölte, hogy a következő fázis az lesz, hogy egy fejlesztés alatt álló rendszerben megkönnyítik azt, hogy a polgárok mindenhol hozzáférjenek digitális egészségügyi adataikhoz. Vytenis Andriukaitis, egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos hozzátette: az ilyen együttműködés segíti az orvosokat abban, hogy egy más országban élő páciens kórtörténetét gyorsan és egyszerűen megismerjék, ezzel mérséklődik a téves diagnózisok kockázata, illetve nem szükséges fölösleges teszteket elvégezniük. Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos azt emelte ki, hogy vészhelyzetben az ilyen könnyű adathozzáférés akár életeket is menthet.

Ez az eredmény sok éven át tartó felkészülés után született meg: az erre vonatkozó irányelvet az érintett intézmények még 2011-ben fogadták el, és ennek lényege, hogy a határokon átnyúló adatszolgáltatás biztonságos, hatékony és interoperábilis legyen. Ma ez a folyamat már a megvalósítás fázisába lépett, fokozatos bevezetés várható. Jelen állapotban két, gyakorlatilag kész mechanizmus bevezetését várják el a tagállamoktól: az e-receptek kölcsönös (ellenőrzött) elfogadását, illetve a kórtörténet megosztását – ez utóbbi még csúszik, mivel az egységesen, közösen használható adatformátumot (European Electronic Health Record Exchange Format) még nem fogadták el, de várhatóan ez a közeljövőben meg fog történni, az EB hamarosan beterjeszti az erre vonatkozó javaslatot. Mindkét esetben szigorú adatvédelmi feltételeknek kell megfelelni, és mindkét esetben a páciens kifejezett hozzájárulására van szükség a megosztáshoz.

A hivatalos közlemény a következő lépésekre is kitér: jelenleg 22 tagállam fogadta el a közös e-egészségügyi rendszert, várhatóan ők mindannyian csatlakoznak hozzá 2021-ig – közülük 10 ország (Észtországon és Finnországon kívül Belgium, Ciprus, Csehország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Málta és Portugália) még az idén bevezetik az adatcsere rendszerét.

Azóta történt

Előzmények