Sokkolta a politikusokat a szoftverfejlesztők akciója

Példátlan összefogásra bírta rá a szakembereket Tomáš Vondráček, hogy fricskát adjanak a vezetőknek.

Hatvan önkéntes cseh számítógépes szakember a hét végén Prágában két nap alatt ingyen elkészítette a közeljövőben bevezetésre kerülő cseh elektronikus sztrádamatricák tájékoztatási rendszerét, amelyet hivatalosan átadnak az államnak – idézi az akció szervezőjét, Tomáš Vondráčeket az MTI.

A történtek hátterében egy közbeszerzési botrány áll, ugyanis ez a rendszer eredetileg 401 millió koronába (5,213 milliárd forint) került volna, de a pályázatot a közfelháborodás és a bírálatok következtében megszüntették. Az illetékes állami hatóságok nyílt pályáztatás nélkül az Asseco Central Europe társaságot választották ki a rendszer kimunkálására és működtetőjének. A megrendelést az ellenzéken kívül Andrej Babis kormányfő is élesen bírálta, túl drágának és átláthatatlannak minősítette.

A zavaros ügy következményeként a kormányfő a múlt héten menesztette Vladimír Kremlík közlekedési minisztert, és a tárca vezetésével Karel Havlícek miniszterelnök-helyettest, ipari és kereskedelmi minisztert bízta meg. Havlícek, aki a kormányfővel együtt vasárnap délután felkereste a rendszeren dolgozó IT-szakembereket, bejelentette, hogy az állam felmondja az elektronikus sztrádamatricák bevezetésével kötött összes korábbi szerződését.

A kormányfő nagyra értékelte a kezdeményezést, valamint a számítógépes szakemberek munkáját, s közölte, hogy a program átvétele és ellenőrzése után nyílt pályázatot írnak ki a rendszer működtetésére. A kormány korábbi döntése alapján Csehországban 2021-től vezetnék be az elektronikus sztrádamatricákat a személyautók számára. Az egyéves sztrádamatrica ára jövőre is maradna az eddigi 1500 korona (19 500 forint).

A cseh programozók által létrehozott tájékoztatási és eladási rendszer vasárnap este óta működőképes. A szakértők teljes egészében elkészítették a rendszer nyilvános részeit, míg a biztonsági, bizalmas szoftverrészeket olyan cégeknek kell elkészíteniük, amelyek megfelelő biztonsági felhatalmazásokkal rendelkeznek – mondta Tomáš Vondráček újságíróknak. A szervező hangsúlyozta, hogy az akció fő célja az volt, hogy két nap alatt működőképes rendszert készítsenek a résztvevők. Az már más kérdés, hogy az élesben történő használathoz még végig kell járni a szokásos tesztfázisokat, hibajavításokat.

Ám ez bizonyosan nem fog 400 millió koronába kerülni – mondta Vondráček.

Előzmények