Az első lépés az EU-s e-ID bevezetése útján

Egyelőre még szinte semmi nem történt, de legalább megszületett egy olyan szándéknyilatkozat, mely az észt példa követését és kibővítését javasolja.

A rotáció szerint jelenleg észt elnökség alatt álló Európai Unió tagállamainak képviselői ma Észtország fővárosában, Tallinnban aláírták azt a nyilatkozatot (Tallinn Declaration on e-Government), melyben kijelentik, hogy támogatják azokat a terveket, melyek az e-kormányzás mind szélesebb körű kialakítását célozzák.

A nagyszabású reformtervek között szerepel, hogy továbblépjenek az igen vontatottan haladó elektronikus ID rendszerének kialakításában, mely – gyakorlatilag észt mintára – lehetővé tenné, hogy az EU polgárai széles körben intézhessék ügyeiket elektronikus formában, mind az állami szervezetekkel, mind a magánvállalkozásokkal. A nyilatkozat felszólítja az EU illetékes szerveit, hogy teremtsék meg azt a keretrendszert, melyben az adatvédelmet kiemelten figyelembe véve létrehozható az átjárható e-ID implementációja. Ez azt jelenti, hogy egységes kereteket, egységes szabályozást dolgoznak ki, melyeket a tagállamok azután tudnak alkalmazni.

Az észt Andrus Ansip, az egységes európai digitális piacért felelős biztos a nyilatkozatot kommentálva elmondta, hogy minden európai uniós polgár számára meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy mind saját országában, mind az unió más tagállamaiban könnyen és kényelmesen intézhesse elektronikus úton ügyes-bajos dolgait.

Mindez mindenképp pozitív lépés, ám jelenlegi formájában igazából csak szándéknyilatkozat, mivel az EU-n belül igen nagyok az eltérések a szabványokat, a lehetséges bevezetés ütemezését, a finanszírozás módját illetően, ráadásul az adatvédelmi viták szinte bizonyosan fel fognak izzani.

Azóta történt

Előzmények