Elindult az InviTV, az Invitel IPTV-szolgáltatása

Május 20-tól, több hónapos tesztüzemet követően hazánk második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, az Invitel is elindította saját hálózatán az internetprotokollon keresztül nyújtott műsorelosztási szolgáltatást (IPTV). A digitális műsortovábbítás egyik legfejlettebb technológiájának tartott IPTV jelenleg többnyire a szolgáltatók xDSL-hálózatán keresztül vehető igénybe, adott műszaki feltételek teljesítésével. A megoldás a hagyományos, analóg jeltovábbításra alapozó televíziózáshoz viszonyítva adott esetben nemcsak jobb hang- és képminőségével emelkedik felül, de számos kényelmi és interaktív funkcióval egészíti ki a tévézés megszokott módját.

Az Invitel InviTV néven elindított szolgáltatása is kínál ilyen kényelmi funkciókat, mint például az áttekinthető elektronikus műsorújság (Electronic Program Guide, azaz EPG), mely számos hasznos információt tartalmaz az adott csatornákon közvetített vagy közvetítésre kerülő műsorokról. Az előfizető az EPG-ben egy hétre előre és egy hétre visszamenőlegesen is megtekintheti a különböző tévéműsorok kezdési és befejezési időpontját, információt kaphat azok tartalmáról, illetve használhatja a rendszert felvétel programozására is. Az EPG adatait az egyik legnépszerűbb online tévéújságot üzemeltető PORT Data Kft.-től, illetve közvetlenül a műsorszolgáltatóktól veszi át az Invitel.

Hirdetés

Rögzít, de nem mindent

Az adások visszanézésére, rögzítésére két lehetőséget is kínál az InviTV: a „Tegnap TV-je” rövid távon (24-72 óráig) tárolja a műsorokat, melyeket ha a tévénéző a sugárzás időpontjában nem tudott megtekinteni, pár napon belül még bepótolhatja a mulasztást. A videorögzítő funkcióval (PVR) már korlátlan ideig eltárolhatók a felvett műsorok – mivel azonban az adásokat nem az Invitel által biztosított végberendezés (Set-top box) tárolja, hanem a szolgáltató szerverei, ezért a felvett műsorfolyam maximális hossza erősen korlátozott: az Invitel minimum 5 órányi tévéadás rögzítésére vállal garanciát. Az InviTV ugyanakkor csak azoknak a műsoroknak a rögzítésére ad lehetőséget, amelyeknél a jogtulajdonos hozzájárult a felvételhez.

A műsorrögzítés és az EPG mellett az IPTV rendszerek egyik legkényelmesebb funkciója, az online videotéka (VoD) is elérhető az InviTV hálózatában. Ezzel a szolgáltatással az előfizetőknek lehetőségük nyílik arra, hogy az Invitel által üzemeltetett tékából filmet kölcsönözzenek anélkül, hogy kitennék a lábukat a nappaliból. A tékában elérhető filmek a kölcsönzéstől számított 24 órán belül tetszőleges alkalommal megnézhetők, a mozizás bármikor felfüggeszthető, majd másik időpontban ugyanott folytatható. A filmek kölcsönzése 390-690 forintba kerül egy napra, az összeggel az előfizető aktuális havi számláját terhelik meg.

Az Invitel a saját szolgáltatási területén, kezdetben 230 településen nyújtja az InviTV szolgáltatást, a létesítés előfeltétele az újonnan kötött vagy meglévő (inviteles) telefon- és ADSL-előfizetés, illetve a vonal műszaki megfelelősége. A vállalat most két hónapig kedvezményes áron, 30 napos próbaidőszakkal, belépési díj nélkül kínálja a három szolgáltatást (telefon, ADSL, IPTV) egybegyűjtő Intivtel Trió csomagot, melynek havi díja a harmadik hónaptól az ADSL-kapcsolat sávszélességétől és az igénybe vett televíziós csomagtól függően 9900-tól 14 490 forintig terjed. Az InviTV két alapcsomagja 26 vagy 46 tévéadót és három rádióadót kínál, emellé választható több tematikus (mozi, sport, ismeretterjesztő stb.) minicsomag is 390 és 2990 forint közti havi díj fejében. Az alapszolgáltatások ára egy év hűségnyilatkozat aláírása esetén érvényes.

Épp csak a tévé nem jár hozzá

Az InviTV szolgáltatáshoz szükséges végberendezéseket; egy Motorola VIP-1910 IPTV típusú, HDMI-kimenettel is rendelkező, MPEG-4 videotömörítési eljárással dolgozó vevőegységet és a Tilgin Vood 452w típusú digitális elosztóját (ez egy wifirádióval is rendelkező, modem- és routerfunkciókat is ellátó eszköz) az Invitel biztosítja az előfizetőnek, aki a szolgáltatás ideje alatt bérli az eszközöket a szolgáltatótól. A bérleti díjat a havi előfizetési díj tartalmazza, kivéve, ha az ügyfél egy második vevőegységre is igényt tart – ilyenkor havi 800 forint pluszköltséggel kell számolnia.

Az Invitel a második olyan távközlési szolgáltató Magyarországon, mely internetalapú televíziózást kínál ügyfeleinek: a T-Online 2006-ban német mintára vezette be itthon a T-Home-ot, mely nagyjából másfél év alatt körülbelül 13 ezer előfizetőt gyűjtött. A T-Online szolgáltatása hasonló funkciókat kínál hasonló eszközök felhasználásával, ugyanakkor némileg olcsóbban – a magenta színű szolgáltató éppen május közepén mérsékelte havi előfizetési díjait.

Azóta történt

Előzmények