Egyéves a Google Chrome

Egy évvel ezelőtt, 2008. szeptember 2-án adta ki a Google a nyílt forrású WebKit alkalmazás-keretrendszerre épülő böngészőjének, a Chrome-nak a béta-változatát. A program fejlesztését egészen a leleplezés napjáig sikerült a cégnek teljes titokban tartania, olyannyira, hogy sem a szaksajtó, sem a szakbloggerek nem tudtak az ambiciózus projektről.

Hirdetés

Természetesen a Chrome hivatalos blogja is megemlékezik a születésnapról. Az eseménynek szentelt bejegyzésben néhány érdekes statisztikai adat olvasható. Például: az elmúlt egy évben a szoftverből 51 fejlesztői, 21 béta- és 15 stabil kiadás készült, illetve több mint 20 600 hibajelentés futott be a fejlesztőkhöz (ebből 4367 volt duplikátum), melyek közül eddig 3505-öt javítottak, „szóval – írják – van még van tennivaló”.

Az elmúlt egy évben a JavaScript-végrehajtás sebessége 150 százalékkal javult, és belekerült a böngészőbe számos, a felhasználók által kért funkció. Többek között az űrlapok automatikus kitöltése, a két weblapot egymás mellett megjelenítő side-by-side nézet, a teljes képernyős üzemmód vagy a New Tab oldalon megjelenő thumbnailek kézi rendezgetésének lehetősége.

Ami pedig a népszerűségét illeti: ma már egyértelműen látszik, hogy a Chrome nem csinált forradalmat, nem tudott beleszólni a két nagy, a Mozilla Firefox és a Microsoft Internet Explorer versenyébe, de apránként mégis gyarapítja a piaci részesedését. Olyannyira, hogy a magyar internetezők harmadik leggyakrabban használt böngészőjévé lépett elő, miután augusztus közepén piaci részesedésben megelőzte az Operát.

„A Google Chrome életének második éve igen izgalmasnak ígérkezik, mind a böngésző, mind a web számára eseménydús év elé nézünk. Sasoljátok a híreket!” – írja a blogban Brian Rakowski, a Google böngészőért felelős termékmenedzsere.

Azóta történt

Előzmények