Letölthető a Chrome 3.0

Tegnap, közel két héttel a böngésző egyéves születésnapja után, a Google egy új stabil verziót adott ki a Chrome-ból. A 3.0 a legutóbbi bétákban már megismert újításokat hozza: az előző kiadáshoz képest 25 százalékkal jobb teljesítményt nyújt mind a V8, mind a SunSpider JavaScript-benchmarkban, de ezen túl is tartalmaz a megjelenítés sebességét javító újításokat.

Hegesztettek a leggyakrabban látogatott weboldalak bélyegképével nyitó New Tab funkción és annak megjelenésén is: mostantól lehetőség van az ablakok sorrendjének átrendezésére, a thumbnailek egyszerűen, egérrel áthúzhatók az egyik helyről a másikra. Ha pedig a felhasználó nem akarja, hogy egyes oldalak idővel hátrább kerüljenek a listán vagy eltűnjenek az oldalról, rögzítheti a helyüket. De el is lehet tüntetni a bélyegképeket, vagy lehet helyettük választani egy szimpla linklistát.

Újdonság az egyes HTML 5-ös funkciók (a <video>, <audio> és <canvas> tagek) támogatása is, illetve az, hogy a címsort és a keresőmezőt egyesítő „omnibox” legördülő listájában ikonok jelzik, hogy javasolt keresőszót, könyvjelzőt vagy böngészési előzményt ajánl fel a szoftver (lásd a fenti képen). Ebben a stabil verzióban választhatók először megjelenítési témák is, melyekből egy csokorra valót már elérhetővé is tettek. Az oldalról egyelőre csak néhány egyszerű téma tölthető le, de a fejlesztők ígérik: hamarosan bővül a repertoár.

A korábbi stabil verziót használók böngészője automatikusan frissíti magát az újra, de a program új kiadása közvetlenül is letölthető a Chrome weboldaláról.

Ambiciózus tervek

A Chrome jelenleg, egy évvel a kiadása után világszerte körülbelül 2,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, és ezzel – az élbolytól messze lemaradva – a negyedik a böngészőpiaci versenyben. (Magyarországon hasonló részesedéssel a Firefox és az Internet Explorer után a harmadik legnépszerűbb browser – a szerk.) A Google viszont nem a futottak még kategóriába szánja. „Ha a második születésnapon nem lesz legalább 5 százalék a piaci részesedése, rendkívül csalódott leszek. De akkor is, ha a harmadiknál nem érjük el a 10 százalékot” – mondta a Reuters-nek Linus Upson, a böngésző fejlesztéséért felelős vezető, hozzátéve, hogy a csapata ennél is ambiciózusabb célokat tűzött ki maga elé.

A szakértők megjegyzik, hogy a Chrome a gyorsasága miatt sok hívet szerzett magának a hozzáértőbb felhasználók körében, de a teljesítmény önmagában nem lesz elég a nagy tömegek áttérítésére. A vállalat szerint jelenleg körülbelül 30 millió internetező használja a browsert, melynek Mac OS-en futó stabil kiadása az év végén várható.

Előzmények