Egy nemi erőszak rögzítése miatt kitiltották a görög iskolákból a mobilt

Hirdetés

A görög oktatási miniszter megtiltotta a mobiltelefonok használatát az iskolákban, miután egy 16 éves lány iskolában történt csoportos megerőszakolását néhány diák kamerás mobiljával rögzítette. A diákok még kikapcsolt állapotban sem vihetik be ezután a készülékeket az oktatási intézményekbe, s a tanároknak is ki kell kapcsolniuk telefonjaikat a tanítási idő alatt, hogy jó példával járjanak elöl. Az új szabályozás szerint ki kell zárni az iskolából azokat a felsőbb éves diákokat, akik megsértik a rendelkezést.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint szinte minden 15 évesnél idősebb görög diáknak van mobiltelefonja, s leginkább zenehallgatásra, sms-küldésre és játékra használják készülékeiket. Ám most a 16 éves bolgár kislány Evia szigetén történt megerőszakolása, melyet a kislány osztálytársnői mobiljaikkal felvettek, rákényszerítette a minisztériumot a telefonokat tiltó rendelkezés meghozatalára, ugyanis Görögország közvéleményét végletesen felháborította a diákoknak az áldozat sorsa iránt tanúsított közömbössége.

Szakértők már korábban figyelmeztettek erre a diákok között terjedő új trendre, melynek célja, hogy ki tud több és „érdekesebb” sokkoló videót rögzíteni a mobiljával; ezeket az anyagokat azután a diákok büszkén megosztják egymással. Néhány görög televízió így szerzett meg „szenzációs” anyagokat, s ez csak tovább bátorította a gyerekeket. A pszichológusok és a tanárok véleménye egyöntetű ez ügyben: a számítógépes játékok vitatható hatásával szemben itt egyértelműek a káros következmények, ráadásul kialakul egy verseny, mely a sokkoló felvételek gyűjtését célozza, s az sem kizárt, hogy ha nem sikerül ilyet rögzíteni, akkor maguk a diákok rendezik meg őket – csak hogy új anyaghoz jussanak.

A dolog „pikantériája” – ha egy ilyen ügyben lehet egyáltalán ilyet mondani –, hogy a világon a szülők általában azzal indokolják gyermekeik mobiltelefonnal történő felszerelését, hogy ez valamelyest védelmet nyújthat a gyerekekre leselkedő szexuális bűnözők ellen.

Azóta történt

Előzmények