„Gyerekes” bosszúállás az interneten

Míg az „Online Ragadozók Semlegesítéséről” szóló törvény (Deleting Online Predators Act – DOPA) előterjesztői elsősorban a bűnös szándékú felnőttektől óvnák az amerikai fiatalokat, addig egy civil szervezet a kortársak zaklatásainak veszélyességére hívja fel a figyelmet. Szerintük fenyegető és zaklató üzenetek teszik tönkre a gyerekek életét. E molesztáló szövegek online vagy hordozható eszközökön érkeznek (pl. mobiltelefonon), s ezért „végzetes veszélyek leselkednek gyermekeinkre, amint visszatérnek az iskolába” – mondta Mark Shurtleff, Utah állam legfőbb ügyésze egy sajtótájékoztatón, amit a Fight Crime: Invest In Kids (FCIIK) nevű nonprofit jogászszervezet tartott 3 000 fős közönség előtt, melyet főleg rendőrfőnökök, ügyészek, törvényhatósági vezetők és bűncselekmények áldozatai alkottak. A jelenleg is 1000 fiatalkorú jogi képviseletét ellátó szervezet jelentése szerint a 12–17 éves korosztály esetében három fiatalból, a 6–11 éves korúak között pedig hat gyermekből egy már áldozatul esett a cybertér zaklatóinak – így a jelenség az Egyesült Államokban 13 millió fiatalkorút érint. A tinédzserek 10 százalékát, a fiatalabbak 4 százalékát fenyegették már meg fizikai erőszakkal online módon. A megfenyegetett gyermekek 30 százaléka, a tinédzsereknek pedig a fele soha nem mondta ezt el szüleinek.

Az FCIIK már évek óta dolgozik azért, hogy megvédje a fiatalokat az online zaklatásoktól, elsősorban a szülőket igyekeznek felkészíteni a teendőkre, jelenleg is megtalálható a szervezet honlapján az az ajánlás, melyben 10 pontba foglalják össze a megelőzéshez szükséges tennivalókat. Mindezt azonban nem érzik elegendőnek, s a szervezet szóvivője sürgette a törvényhozást, hogy fogadják el azt a törvényt, mely a zaklatókkal szembeni védekezésként megelőző programok indítását írná elő, s melyet még tavaly februárban nyújtott be John Shimkus, Illinois állam republikánus képviselője. E rendelkezés látszólag szorosan kapcsolódik az „online ragadozók” elleni törvényhez, melyet a törvényhozás már továbbított a szenátus felé, de az FCIIK vezetője, David Kass – szűkszavú nyilatkozata szerint – nem mindenben ért egyet ezzel a nagy port felvert törvényjavaslattal, amely jelentősen korlátozná a fiatalok hozzáférését a közösségi oldalakhoz és a csetszobákhoz.

A sajtótájékoztatón nagy figyelem irányult Kylie Kenney-re, egy másodikos gimnazistára, aki arról beszélt, hogy egy internetes zaklatás miatt ki kellett hagynia két évet az iskolából, s elveszítette a barátait. Kezdetben állítólag két osztálytársa készített egy „Öld Meg Kylie-t Társaság” című honlapot, melyre fenyegető és homofób üzeneteket tettek fel, majd Kylie osztálytársai azonnali üzeneteket kaptak Kylie felhasználói nevével, ezek után pedig annak a gyeplabdacsapatnak a tagjai, melyben Kylie is játszott, a lány nevében randira hívó és szexuális felkínálkozást tartalmazó üzenetek sokaságát kapták. A rendőrségi vizsgálat szerint nem felnőtt zaklatóról, hanem fiatalok által elkövetett „csíny”-ről volt szó. A most 15 éves lány végül magántanuló lett, mielőtt másik iskolába íratták volna be.

Azóta történt

Előzmények