E-közmű: gyorsítás

A frissen elfogadott törvénymódosítás a rendszer mihamarabbi teljes kiépítését segítheti.

Hirdetés

Az elektronikus közműegyeztetés felgyorsítás érdekében az Országgyűlés 2/3-os támogatással elfogadta a 2016. évi CXX. törvényt, amely az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény módosításáról szól – jelentette be ma az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság.

A hivatal kiemeli, hogy az elektronikus közműegyeztetés (e-közmű) rendszerének teljes körűségét és hatékonyságát kívánja elősegíteni az elfogadott törvény. Az e-közművel a kormányzat arra törekszik, hogy a lehető legteljesebben ábrázolja a Magyarország területén futó közműveket. Egy, az adatok teljességét tartalmazó rendszerhez hozzá lehet kapcsolni az e-közműt, amely valódi előrelépést jelentene a jelenlegi, nehézkes és időigényes egyeztetési folyamathoz képest – írják a közleményben.

A hatékony közműegyeztetés megvalósításához teljes körűvé kell tenni az e-közműhöz való teljes regisztrációt és adatszolgáltatást – vázolják a célokat. Ennek érdekében törvényi szintű ellenőrzési és szankcionálási előírásrendszer beiktatására kerül sor. Cél, hogy a jogszabályi felhatalmazások révén ellenőrizhetővé váljon, hogy a közművezeték-üzemeltetők regisztrált felhasználói-e az e-közmű rendszernek, illetve megvalósították-e az e-közmű adatszolgáltatást. A törvénymódosítással a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a kötelezés érvényesítésére szankciós hatáskört kaptak. Becslések szerint az intézkedés következtében éves szinten a beruházók mintegy1,1 milliárd Ft adatszolgáltatási díj befizetésétől mentesülnek.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • Online sorok a Green Day budapesti koncertje miatt

    A Ticketportal weboldalán virtuális kordonokat húztak, nem fér be egyszerre az összes érdeklődő. A rajongók megrohamozták a jegyértékesítőt.

Előzmények