Ma betilthatják szinte az összes online szerencsejátékot

Azok a szervezők, akik nem rendelkeznek állami engedéllyel, súlyos bírságokra számíthatnak, és a számlákat is blokkolhatják.

Frissítés: a kivételes sürgős eljárásban tárgyalt törvényjavaslatot az Országgyűlés 111 igen, 17 nem szavazattal és 26 tartózkodás mellett elfogadta.

 

Amennyiben az Országgyűlés támogatja, az eddiginél lényegesen szigorúbban és hatékonyabban léphet fel az állam a tiltott online szerencsejáték-oldalakkal szemben, amelyek hazánkban keletkezett jövedelmük, játékbevételük után egy forint adót sem fizetnek, és a pénzmosás- és terrorizmusellenes hatóságok számára elérhetetlenek – olvasható a törvényjavaslatról szóló ismertetés a kormany.hu oldalán.

A most – és e hír írásának időpontjában vitára kerülő (élő adás) – benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén az illegális online szerencsejáték szervezőknek magasabb bírsággal és bankszámlájuk pénzügyi blokkolásával is számolniuk kell majd.

A Varga Mihály által beterjesztett javaslat indoklásában szerepel, hogy az illegális online szerencsejáték szervezők a Magyarországról származó tiszta játékbevétel után nem fizetnek adót az államkasszába, ezzel 10-20 milliárd forint közötti adóbevétel-kiesést okoznak, a 2016. január 1-jétől működő hazai játékosvédelmi rendszerben nem vesznek részt, a magyar játékosok játékszenvedélyének kezelési költségeihez nem járulnak hozzá, sőt még a hazai szerencsejáték és pénzmosás ellenes hatóságok számára is elérhetetlenek.

Kiemelik, hogy jelenleg több mint 350 oldallal szemben van érvényben jogerős blokkoló határozat, a blokkolt oldalak elérhetőek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Ám a meglévő szabályok nem biztosítják kellőképpen a költségvetés és a játékosok védelmét, ezért további szigorításra van szükség.

Amennyiben az Országgyűlés támogatja a törvényjavaslatot, az ún. pénzügyi blokkolásnak köszönhetően az illegális szerencsejáték szervező bankszámlájára nem érkezik meg az átutalt összeg, az a játékos számláján marad. Ugyanis a pénzforgalmi szolgáltató a magyarországi játékengedéllyel nem rendelkező szervező számlájára a tét befizetését nem teljesíti.

Az illegális piac felszámolása érdekében a bírságok összegén is szigorítani kell – szól az indoklás. A javaslat elfogadását követően a reklámblokkolás bírságmaximuma 1 millió forintról 10 millió forintra, az internetes blokkolás végrehajtását megtagadó elektronikus hírközlési szolgáltató bírságtétele 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra emelkedik.

Lehetőség lesz az ügyfél személyazonosságát igazoló okiratáról készített másolatnak megfelelő biztonsági elemekkel rendelkező, és a hiteles ügyfél-azonosítást biztosító, előzetesen auditált elektronikus hírközlő eszközön keresztül történő benyújtására az online szerencsejátékot szervező számára.

Azóta történt

  • E-közmű: gyorsítás

    A frissen elfogadott törvénymódosítás a rendszer mihamarabbi teljes kiépítését segítheti.

Előzmények