Önjáró személyszállító drónokat vezet be Dubai

Az egyszemélyes, a luxuskategóriába tartozó járművek a tervek szerint júliusban jelenhetnek meg az ország égboltján.

A ma záruló nemzetközi kormányzati találkozón (World Government Summit) jelentette be Dubai közlekedési ügynökségének vezetője, Mattar al-Tayer, hogy országában hamarosan egy különleges szolgáltatást tesznek lehetővé: autonóm drónos személyszállítást.

A tervek szerint júliusban élesedő projektben a kínai fejlesztésű EHang 184 önjáró drónokat fogják használni – próbarepüléseket már folytattak, amikor a Burj Al-Arab szállodáról, az ott kialakított helikopter-leszállóról indították a járművet, de hamarosan nagyobb számban is megjelenhetnek a gépek.

A drónt igen nagy visszhangot kiváltva a tavalyi CES kiállításon mutatták be. A 2014-ben alapított EHang több mint 50 millió dollár ölt a fejlesztésbe. jármű kb. 2 méter hosszú, 200 kg önsúlyú, és egy maximum 100 kg-os utast képes 500 méter magasan 100 km/h sebességgel (csúcssebessége 160 km/h körül van), 23 perc alatt nagyjából 20 km-re szállítani. Egy ilyen út után 2-4 óra töltésre van szüksége, mielőtt tovább- vagy visszaindulna. A 4 kar végén 2-2, összesen 8 db rotor található, melyeket nyolc, összesen maximálisan 152 kW-ra képes elektromotor hajt meg, az ajtók felfelé nyílnak.

A drón teljesen autonóm, az utasnak csak az útvonalat kell megadnia egy érintőképernyőn. A tervezők szerint az eszköz igen biztonságos, több rotor leállása ellenére is megtartja egyensúlyát, és bármi hiba vagy rendellenesség esetén azonnal megkezdi a leszállást. A CES-en azt közölték, hogy vételára 200-300 ezer dollár körül lesz.

Mint látható az EHang csak speciális feladatokra használható, de vagyonosabb emberek az irodába és haza vezető útjukon kényelmesen használhatják.

A pénzhiányban nem szenvedő Dubai uralkodója egyébként tavaly áprilisban jelentette be, hogy országukban 2030-ra szeretnék elérni, hogy az autós utazások 25 százaléka már autonóm járművekkel történjék – vezető nélküli vasútvonaluk már van, és eddig kedvezőek a tapasztalatok, több millióan utaznak rajta évente.

Azóta történt

Előzmények