Nagy teherbírású drónt mutattak be Németországban

Ez a szerkezet nem játékszer, nem megfigyelő vagy információgyűjtő eszköz, de nem is hadiipari fejlesztés: komoly munkagépről van szó.

Az idén Hamburgban rendezett közlekedéstechnológiai világkongresszuson (World Congress on Intelligent Transport Systems – ITS World Congress), a hamburgi kikötőben mutatkozott be a nagyközönségnek is a német fejlesztésű Volodrone.

Hirdetés

A teherszállításra tervezett jármű a Volocopter légitaxigyártó saját fejlesztése, akik a DB Schenker logisztikai szolgáltatóval közösen dolgoznak a projekten. A DB Schenker a vasúttársaság, a Deutsche Bahn leányvállalata, és tavaly szálltak a fejlesztésbe befektetőként és partnerként.

A három perces bemutató egy logisztikai szimuláció volt, a gép képességeit és felhasználási módját demonstrálták vele. A Volodrone 18 rotorral van felszerelve, elektromos meghajtású. A drón többek között képes az áruval megrakott, ISO szabványnak megfelelő raklapok szállítására, maximális teherbírása 200 kg, hatótávolsága 40 kilométer (a bemutatón 22 méteres magasságot ért el a gép) – fejlesztői szerint kiválóan alkalmas a teher eljuttatására olyan helyekre, melyek egyéb módon nehezen megközelíthetőek (pl. gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányok célba juttatására).

A gyártó azt is közölte, hogy a szabványos teherrögzítésnek köszönhetően sokféle árut elvisz a Volocopter, például dobozokat, ládákat, folyadékokat, vagy éppen gépeket, felszereléseket építkezésekre. Florian Reuter, a vállalkozás vezetője büszkén közölte, hogy a tesztrepülés bizonyította, hogy cégük vezető szerepet tölt be a városi légi mobilitás (UAM) szegmensében, különösképp úgy, hogy tudomása szerint egyedüli vállalkozásként foglalkoznak egyszerre személy- és teherszállítási megoldásokkal.

Bár az meglehet, hogy a vezérigazgató marketinges túlzásokba esett, az biztos, hogy több német nagyvárosban, köztük Berlinben is tervbe vették, hogy a következő években bevezetik az ilyen típusú teherszállítási megoldásokat, így piacra bizton számíthatnak.

Azóta történt

Előzmények