Magyar makettező cég fejlesztett drónra szerelhető szállítódobozt

A könnyű dobozban a tárgyak rögzíthetőek, így többek között folyadékok biztonságos szállítását is lehetővé teszi.

A magyar Loricatus Kft. a speciális, drónra szerelhető szállítódoboz prototípusát a Limes Model munkatársainak közreműködésével fejlesztette ki.

A Loricatus Delivery Box márkanevet kapott eszközt ma már Ázsiában, Dél-Amerikában és a szovjet utódállamokban is értékesítik (a cég információi szerint olyan részein a világnak, ahol a szállító drón működőképessége biztosított, illetve a helyi jogszabályok nem tiltják az alkalmazását.

„Makettező cégként indultunk, de az utóbbi időszakban kimondottan nagy hangsúlyt fektetünk a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre. A folyamatos fejlődésre törekszünk, ezért is örültünk, amikor megkerestek minket azzal, hogy 3D nyomtatás segítségével készítsünk egy szállítódobozt. A tervezés során azonban kiderült, hogy 3D nyomtatással a teljes fejlesztés nem valósítható meg. Ekkor kezdődött el a valódi innovációs tevékenység, melynek eredményeként egy igazi hightech anyagból, karbonból valósítottuk meg a szállítódoboz prototípusát” – emeli ki Tálosi László, innovációs vezető.

A formatervezés során a repülési tesztekhez a Loricatus szakembereinek iránymutatása mellett Limes munkatársai 1:1-es maketteket készítettek, amelyek súlyban is megfeleltek az elvárásoknak. Közös tesztek során vizsgálták, hogy a drón miként viselkedik a szállítás közben. Az első tesztet követően a konzolt át is kellett tervezni, hogy a doboz stabilabban illeszkedjen, és hirtelen manőverek vagy esetleges rezonáció ne befolyásolja a repülési tulajdonságokat. A Loricatus Delivery Box esetében hivatalos laborteszteket is végeztek, melyek során a konzol terhelhetőségét és a doboz ütésállóságát vizsgálták. Az eredmények az elvárásokat messze túlteljesítették.

A megvalósult és már gyártott szállítódoboz egy kézzel is fel- és leszerelhető, víz-, por- és ütésálló, 7300 köbcentiméter térfogatú, súlya 626 gramm, és 2 kilogramm súlyt képes szállítani. Jelenleg 1 órás repülési időt és 15 kilométeres távolságot képes áthidalni. Egy zsák segítségével a benne szállítható tárgy rögzíthető, így folyékony halmazállapotú anyagok szállítására is alkalmas.

Azóta történt

Előzmények