Engedélyt kapott az első autonóm drónszolgáltatás az USA-ban

Korábban csak szigorú korlátokkal, emberi felügyelettel viszonylag kis méretű ipari területeken működhettek - és továbbra sem teljes a jóváhagyás.

Az amerikai légifelügyelet (Federal Aviation Administration - FAA) a múlt héten kiadta az első engedélyt arra, hogy egy társaság kereskedelmi célból automata drónokat üzemeltethessen.

A kedvezményezett, a massachusettsi központú American Robotics a döntésről pénteken számolt be, és bár némi túlzással azt írják, hogy sem pilótákat, sem légifelügyelőket nem igényel a rendszerük, valójában azonban szükség van egy humán operátorra, aki távolról figyeli a gépek indulását. Ennek ellenére a döntés nagy lépés a teljesen automatizált kereskedelmi drónszállítás felé.

INTRODUCING SCOUT from AMERICAN ROBOTICS on Vimeo.

A több komponensből álló Scout nevű rendszer drónjai a felszállás után már teljesen önállóan működnek: a navigációt a rendszer oldja meg, beépített akadályérzékelője segíti, hogy elkerülje pl. a madarakkal vagy más drónokkal való ütközést - ha hibát észlel, akkor egy vészleállítóra támaszkodva leszáll, ezen kívül pl. az időjárási adatokat is folyamatosan feltölti a központba. A gépeket elsősorban mezőgazdasági használatra, a biztonsági cégek igényeire szabva, valamint az ingatlantulajdonosok kiszolgálására optimalizálták.

Emellett az engedélyhez egyéb korlátozásokat is fenntartottak: így például az önálló drónok csak bizonyos helyeken alkalmazhatóak kereskedelmi céllal (csak Kansas, Massachusetts és Nevada államok bizonyos vidéki, ritkán lakott területein működhetnek, illetve maximális repülési magasságuk 400 láb, azaz kb. 120 méter lehet.

Azóta történt

Előzmények