Beindulni látszik az Alphabet drónos áruszállítása

Az amerikai nagyvállalat leánycégének, a Wingnek éles tesztje jelenleg három városban zajlik.

A bejelentés apropóját ugyan egy ausztráliai hír adja, de a hivatalos blogbejegyzésben közlik, hogy a még igen korai fázisban lévő drónos áruszállításban a Wing elérte a százezer teljesített megrendelést.

A kiszállítások felét az ausztráliai Loganban adták le az elmúlt nyolc hónapban – ebben a városban két éve indították útjára a szolgáltatást. A bejegyzés szerint a megrendelések többek között 10 ezer pohár kávét, 1700 gyermek uzsonnacsomagot, 1200 sült csirke adagot, 2700 szusitekercset, valamint 1000 kenyeret tartalmaztak.

Mint írják, augusztus első hetében 4500 szállításra adtak le megrendelést Loganban, vagyis abban az időben, amikor a szolgáltatás elérhető, 30 másodpercenként regisztráltak egy igényt – megjegyzik, hogy az adott héten a város lakóit karanténra kötelezték a koronavírus-járvány miatt.

Az élesben folyó tesztelés jelenleg az ausztráliai város mellett a finnországi Helsinkiben, illetve az amerikai Christianburgban zajlik, ezeken a helyeken lehet bizonyos feltételekkel árukat rendelni a Wingtől. A vállalkozás drónjai mintegy 10 kilométeres hatósugarúak, maximum 1,2 kg súlyú terméket képesek kiszállítani, és a cég kötelezettségvállalása szerint a megrendelést maximum hat percen belül teljesítik.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vásárlók döntő többsége elégedett, a tesztben résztvevő városok lakosainak szinte mindegyike támogatja drónos árukiszállító szolgáltatást.

A Wing azt is közölte, hogy a következő hónapokban újabb városokban kezdik meg a működésüket.

Azóta történt

Előzmények