Uniós sóherség miatt fagyott le az Europeana az indulás napján

November 20-ára tervezték készítői az új európai digitális könyvtár prototípusának hivatalos elindítását, ám az oldal már reggel elérhetetlenné vált. A szervezők másnap bejelentették, hogy óránként több mint 10 millió lekérést kaptak, s ezt a jelenlegi rendszer nem bírta, lefagyott.

Azóta már kikerült a nyitólapra egy tájékoztató üzenet, mely szerint a továbbfejlesztés után előre láthatólag december közepén kísérlik meg az újranyitást. Jon Purday, az Europeana szóvivője a PC World-nek adott interjújában elmondta, hogy nem következett be rendszerösszeomlás, hanem oly mértékben lelassult a feladat-végrehajtás, hogy inkább lekapcsolták a netről az adatbázist. (Akiknek kora reggel még sikerült belépniük az oldalra, azok egy másik „bakival” is szembesülhettek: a főoldali ajánló bélyegképein szex- és pornófelvételeket láthattak...)

Hirdetés

A PC World más forrásokra (fejlesztők és munkatársak beszámolóira) is alapozva azt írja, hogy valójában egyszerű, nyilvánvaló hiányosságok okozták a hollandiai központban a kudarcot, s legalább 100 ezer euróra van szükség az újraindításhoz. A szóvivő nem volt hajlandó elárulni az üzemeltető holland cég nevét, arra hivatkozva, hogy a szakemberek megfeszített erővel dolgoznak a hibák elhárításán, s a jövőben is velük szeretnének együttműködni.


Ha majd működik, akkor azt így teszi

Purday ugyanakkor kritizálta is a hostingcéget: szerinte hibáztak, amikor jelentősen alábecsülték a várható érdeklődést, és az előzetes becslésként megadott óránkénti 3 millió lekérést is túlzottnak nevezték. Így aztán ahelyett, hogy saját eszközöket vásároltak volna a terheléselosztás megoldására, inkább virtuális, szoftveralapú elosztási módszert választottak, mely olcsóbb, ám sokkal megbízhatatlanabb.

Ezzel kapcsolatban Sjoerd Siebinga, az Europeana egyik fejlesztője elmondta, hogy ők hardveres teherelosztást javasoltak, ám a megfelelő minőségű load balancerek párja 30–40 ezer euróba kerül, s erre nem volt fedezet a költségvetésükben.

De nem csak hardverproblémák akadtak. A szóvivő (kissé homályos) megfogalmazása szerint a hostingcég mindent együtt kódolt, s ez hallatlanul bonyolulttá tette a látogatások kiskálázását. Siebinga is elismerte, hogy erre fel kellett volna figyelniük.

Purday azt is elmondta, hogy ami az oldalt magát illeti, azzal elégedettek, úgy látják rendesen működik, annak ellenére, hogy igen nehéz volt összehangolni a rengeteg forrásból érkező, különböző szabványokat használó, különböző nyelvű tartalmakat. (Az Europeana nem maga a gyűjtemény, hanem egy központi adatbázis, amely szervezi a különféle intézmények által elkészített tartalmakat. A jelenlegi kétmillió tételt – könyveket, festményeket, újságokat, hang- és videoanyagokat stb. – több mint 100 európai könyvtár, múzeum, archívum szolgáltatja.) Maga a rendszer Debian Linuxra épül, Java programozási nyelvet használnak, a webes alkalmazásokat az Apache Tomcat webszerver teszi lehetővé.

Azóta történt

Előzmények