2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Telekom rovat

A DIGI alapból fogja adni az egy gigát

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A vállalat továbbra is csak a sűrűn lakott körzetekben kíván működni és terjeszkedni, de ott viszont jelentős bővítéseket akarnak végrehajtani.

A szolgáltató mai közleménye szerint a vállalat azon dolgozik, hogy szolgáltatási területein 2 éven belül a teljes hálózatán egységes FTTH bekötési típusra álljanak át, és ennek az lenne a közvetlen következménye, hogy előfizetőik mindannyian minimálisan 1000 Mbit/s, azaz egy giga letöltési sebességhez juthassanak.

Hirdetés

Ez kiváló hír a sűrűn lakott területeken élők számára, akik már eddig is tapasztalhatták, hogy a DIGI-től kiváló ajánlatokat kapnak – de nem sokat segít azokon, akik akár csak egy utcával arrébb laknak a panelvárostól.

Ezen persze lehet háborogni, de sokkal nyugalmasabb tudomásul venni, hogy a DIGI-nek ez az üzletpolitikája: minimális befektetéssel nagyon magasra növelni a szolgáltatás színvonalát, de csak a sűrűn lakott körzetekben, hiszen ha kilépnek a társasházi közegből, nagyságrendekkel ugrik meg a fejlesztés költsége, ha a megtérülésre vetítjük vissza. Egyszerűen az van, hogy a DIGI a városi lakók, azon belül is a nagy népsűrűségű területeken élők szolgáltatója.

A modell a közlemény szövege alapján sem változik: 2018 januárjától a vállalat megkezdte meglévő optikai üvegszálas hálózatának modernizációját. Ennek keretében a korábbi FTTB bekötésű háztartások is átállnak a DIGI által 2011 óta folyamatosan alkalmazott FTTH (Fiber-to-the-Home) technológiára.

A DIGI a 95%-ban üvegszálas optikai technológiára épülő hálózatán a hazai piacon 2014-ben elindította a DIGINet 1000-es internetcsomagját, melyet mára országosan több mint 110 ezer háztatás vesz igénybe és további 1 millió háztartás számára elérhető.

Az egységesítés érdekében idén a DIGI nagy erőkkel indítja meg a társas- és tömbházas területek országos átépítési hullámát. A fejlesztés során a korábban (2007 és 2011 között) FTTB (Fiber-to-the-Building) módon bekötött épületeknél az eddig csak a lépcsőházi elosztóig érő optikai szálat továbbvezetik, közvetlenül az előfizetők lakásába. Az átépítésben érintett közel 700 ezer előfizetői háztartásba a jövőben egységesen 1000 Mbit/s-os netsebesség érkezik majd a jelenleg a DIGI-nél elérhető legkisebb, azaz a 100 Mbit-es net áráért. A jelentős ügyfélkört érintő országos átépítés a lakók számára díjmentes.

A most indult átépítések mellett a DIGI tovább folytatja, a korábbi évek ritmusában, az új területek kiépítését is. Az elmúlt 2 évben 20 új településen indította el szolgáltatását, így jelenleg már összesen 105 településen van jelen a cég, a budapesti háztartásoknak pedig már több mint a fele (hozzávetőleg 480 ezer) rendelkezik DIGI hálózattal.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.