Megveszi az Invitel lakossági üzletágát a Digi

Péntek este háromnegyed nyolckor jelentették be, hogy a Digi felvásárolja az Invitel lakossági üzletágát. Az Invitel Csoport a továbbiakban az üzleti IT-re fókuszál.

Lehetetlen időpontban, péntek este háromnegyed nyolckor jelentkezett sajtóközleménnyel az Invitel. „Az Invitel Csoport megállapodást írt alá a DIGI Távközlési Zrt.-vel a lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő Invitel Távközlési Zrt. részvényeinek eladásáról. A tranzakció a szükséges versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul. A csoport tulajdonosa az ügyletből származó pénzösszeget az Invitech Solutions fejlesztésére fordítja” – szól a közlemény.

Az időzítés külön érdekes, ám a megállapodás tartalma mellett sem szabad elmenni: „A tranzakcióval a cégcsoport lakossági és kisvállalati üzletága a régió legdinamikusabb lakossági telekommunikációs szolgáltatójának részévé válik. A csoport tulajdonosa, a China-CEE Alap továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt, és támogatja az Invitech Solutions ambíciózus fejlesztési terveit a vállalati IT és távközlési infrastruktúra piacokon.

Az Invitel Zrt. éves árbevétele 26 milliárd forint, EBITDA-ja 7 milliárd forint. A felek mintegy 43 milliárd forintos vételárban állapodtak meg. A tranzakció kulcseleme egy hosszútávú együttműködési megállapodás, amely szerint az Invitech Solutions hálózati és IT szolgáltatásokat nyújt a DIGI számára, minimum éves 2,8 milliárd forint értékben, legalább tíz évig. Az Invitech Solutions hasonló időtartam alatt szintén hálózati szolgáltatásokat igényel a DIGI csoporttól, éves szinten átlagosan 500 millió forint értékben. Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben, a szükséges versenyhatósági jóváhagyásokat követően történhet meg.

Serghei Bulgac, a DIGI Csoport (DIGI Communications N.V.) vezérigazgatója elmondta: „Nagyon örülünk annak, hogy az Invitel megvásárlásával tovább növekedhetünk Magyarországon. Ez a stratégiai befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen kiterjesszük szolgáltatási területünket. Az Invitel eddigi és közeljövőben tervezett hálózatkorszerűsítései jól illeszkednek a DIGI jövőtálló optikai hálózatokra építő stratégiájába. A tranzakció zárása után folytatni kívánjuk a fejlesztéseket, hogy még több magyarországi ügyfelünk számára elérhetővé tegyük a minőségi távközlési szolgáltatásokat. Köszönetünket fejezzük ki az Invitel Csoport és a China-CEE Equity Partners vezetőinek, hogy segítségünkre voltak a sikeres tranzakcióban és örömmel nézünk elébe a jövőbeni együttműködésnek.”

David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója elmondta: „Nagyon büszke vagyok az Invitel csapatára. Az elmúlt években saját erőforrásból majdnem háromszorosára bővítettük hálózatunkon belül a szupergyors internettel elért háztartások arányát és folyamatosan növeltük tévépiaci részesedésünket. Munkatársaink erőfeszítéseit és sikeres munkáját bizonyítja a most megkötött megállapodás is. Külön köszönet Langsteiner Marianne-nak és munkatársainak, akik sikerre vitték az Invitelt."

Az Invitel Csoport a továbbiakban az Invitech Solutions üzleti IT és telco infrastruktúra piacaira fókuszál. David Blunck és Javorniczky Áron, a csoport operatív vezetője az Invitech Solutions jelenlegi, mintegy 24 milliárd forintos árbevételének megduplázását tervezi. A cél elérése érdekében bővül a menedzsment is. Elsőként új pénzügyi vezérigazgató-helyettes csatlakozik a cégcsoporthoz Gerry Grace személyében, a GTS Central Europe csoport volt pénzügyi vezetője szeptembertől erősíti a csapatot.

Az Invitech Solutions ambiciózus növekedési terveit támogatja a csoport tulajdonosa, a China-CEE Alap és tanácsadója, a CEE Equity Partners. A tulajdonos az Invitel eladási tranzakcióból származó teljes pénzösszeget visszaforgatja az Invitech Solutions Zrt.-be, melyből a cég az IT kompetenciák szélesítését, illetve az országos optikai hálózat bővítését finanszírozza saját fejlesztésekkel és akvizíciókon keresztül.”

Az Invitel kapcsolattartóit nem sikerült elérnünk, számaik órákon keresztül foglaltat jeleztek. Érdekesség, hogy a jelenleg 503-as hibát dobó BKK.hu oldal is Invitel szerveren fut.

Azóta történt

Előzmények