A DHL is csomagküldő drónokkal kísérletezik

Nem csak az Amazon vezetője borzolta fel a kedélyeket a drónos csomagszállítás bevezetésével, nem csak az Android fejlesztésének korábbi főnöke keltette fel az érdeklődést azzal, hogy a Google robotfejlesztési terveiről beszélt: a napokban a világ egyik legnagyobb ilyen cége, a logisztikával és szállítással foglalkozó vállalat, a DHL is bejelentette, hogy végrehajtották első sikeres drónkísérletüket.

Az említett teszten a DHL drónja („Paketkopter”) egy gyógyszertárból vitt csomagot a szállító cég központjába. A kisméretű, sárgára festett, négyrotoros gép körülbelül két perc alatt tette meg az egy kilométeres távot, ledobta terhét, majd visszarepült a kiindulási pontra. A tesztüzem első fázisának számító demonstráción a kis szerkezet még négyszer ismételte meg a manővert.

A DHL képviselője szerint a drón alkalmazása még erősen kísérleti fázisban van (IT-nyelven talán azt mondhatnánk: alfa-fázis), még szóba sem került a konkrét alkalmazhatóság, most azt vizsgálják, hogy a maximum kb. 3 kilóval megterhelhető gép mennyire használható speciális esetekben: amikor viszonylag kis távolságra kell gyorsan eljuttatni küldeményeket.

A német elképzelés sokkal kevésbé nagyratörő, mint Jeff Bezos tervei – ugyanakkor sokkal realisztikusabbnak is tűnik. A DHL drónja szinte kizárólag távirányítással működik (önállóan, a GPS-re támaszkodva is tud repülni, de nem erre alapoznak), repülési magassága körülbelül 15 méter, így nem csak a német repülési szabályok, hanem ez is korlátozza felhasználhatóságát: a sűrűn lakott területek jelenleg eleve ki vannak zárva a lehetséges célpontok közül.

Azóta történt

Előzmények