Az Amazon több száz raktári munkása sztrájkol Németországban

Nem először sztrájkolnak az amazon németországi elosztóközpontjaiban dolgozó raktári munkavállalók, mostani akciójukat azonban minden eddiginél nagyobb hatásúra tervezték, ugyanis pont a karácsonyi csúcsforgalom idejére időzítették a munkabeszüntetést – tavaly december 16-án futott be a legtöbb megrendelés, és emiatt a rá következő napon kellett teljesíteni a legtöbb kiszállítást.

Az Amazon Németországban 9000 főt alkalmaz, de az ünnepi szezonokra akár 14 ezer munkást is felvesz arra a néhány hétre, hogy ki tudja elégíteni a szokásos többszörösére emelkedő megrendeléseket. A vállalat szóvivője szerint ma reggel csak 640-en nem vették fel a munkát, és a kiesés nem okozott fennakadást a működésben, így a vásárlók továbbra is nyugodtan számíthatnak arra, hogy az Amazontól rendelt karácsonyi ajándékok időben meg fognak érkezni.

Sztrájkoló német Amazon alkalmazottak. Forrás: Spiegel
Sztrájkoló német Amazon alkalmazottak. Forrás: Spiegel

A Verdi nevű szakszervezet szerint viszont ezernél is többen sztrájkolnak, 700-an Bad Hersfeldben, 200-an Lipcsében, és most először a grabeni telephelyen dolgozók egy része is részt vesz az akcióban. Ennek ellenére nem valószínű, hogy az amerikai online kereskedelmi óriáscég most engedne a nyomásnak emelné a raktáraiban dolgozók bérét, hiszen a német szakszervezetek idén már többször is megpróbálták kicsikarni a csomagküldő szektor kollektív szerződéseinek, vagy legalább egy azokhoz hasonlónak az elfogadását. Sőt, az Amazont egyelőre olyannyira nem érdeklik a sztrájkok, hogy Ralf Kleber, a német Amazon igazgatója a Reutersnek néhány hete azt mondta, a lehetséges munkabeszüntetéseknél sokkal jobban aggasztja őket az esetleges rossz téli időjárás. Kleber szerint az Amazon az iparági elvárásoknak megfelelő béreket fizet, és nem gondolja, hogy a nagyrészt képzetlen munkaerő ennél többet érdemelne.

A vállalat nemrég bejelentette, hogy további logisztikai központok létrehozását tervezi Európában (hármat Lengyelországban és kettőt Csehországban), és a szakszervezetekkel való folyamatos harc ellenére Németországban is bővíteni fog, és a jövőben akár élelmiszert is lehet majd rendelni. Németország az Egyesült Államok után az Amazon második legnagyobb piaca, az Amerikán kívüli forgalom harmada származik innen.

Azóta történt

  • Az Amazon volt tavaly az Egyesült Államok legkedveltebb márkája

    A Snowden-botránynak köszönhetően az amerikai IT-szektor számos nagy szereplőjére ferde szemmel néznek, de a 2012-ben még a legjobb 25-ben sem szereplő Samsung tavaly már az Apple-t is megelőzte.

  • Még meg se vetted az árut, az Amazon már el is küldte

    A felhasználói adatok, az online viselkedés elemzésével az online áruház egyrészt a kiszállíts sebességét növelné, másrészt tovább erősítené piaci pozícióját.

  • Videón a Drone to Home

    A Netflix egyik alkalmazottja töltötte fel a videót, amelyben bemutatják a legújabb házhozszállító egységeiket.

  • Ingyen legyen, vagy pénzért?

    A két legnagyobb e-kereskedelmi vállalat, az Amazon és az Alibaba alapjaiban másképp képez bevételt. A kínai modell jövedelmezőbbnek tűnik, pedig az van ingyen a felhasználóknak.

Előzmények

  • Az Amazon hiánya is fogja a magyar e-kereskedelmet

    A legtöbb e-ügyfél Lengyelországban található, a Cseh Köztársaságban leginkább a fiatalok látogatják az e-kereskedelemmel kapcsolatos weboldalakat, míg Magyarországon a legidősebb a közönség.

  • A DHL is csomagküldő drónokkal kísérletezik

    A német cég sokkal visszafogottabb amerikai párjánál: csak különleges feladatokra, különleges körülmények között alkalmaznák a távirányítású gépeket.

  • Hamarosan drónokkal viszi ki az árukat az Amazon

    Habár elsőre talán sci-finek tűnik, a cég állítja, hogy pár év múlva olyan megszokottak lesznek a levegőben az áruszállító drónok, mint ma az utakon a teherautók.

  • Amazon Mayday – házhoz jön a segítség

    Az Amazon tegnap bemutatta az új Kindle Fire HDX tableteket, de a hardvernél sokkal érdekesebb két új szolgáltatás, az élő online technikai segítség és az eddig csak streamelhető Prime Instant videók letölthetősége.