A magyar adóhatóság is drónokat akar bevetni

Beszerzési listája alapján úgy látszik, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) bővítené technikai repertoárját, mégpedig drónokkal, a csempészek és egyéb, visszaéléseket elkövetőkkel szemben – tudta meg a napi.hu. A forrást az EU adná, tervek is vannak már, de pályázatokat egyelőre még nem írtak ki.

A híradás szerint robotrepülőgép, mobil vizuális és audió megfigyelő/rögzítő-eszközök, GPS nyomkövető rendszer, felügyelet nélküli videómegfigyelő rendszer szeizmikus, mágneses és infra-mozgásérzékelőkkel kombinálva szerepel a tervek között. A NAV megerősítette a lap információit az eszközöket illetően, sőt azt is közölték, hogy a beszerzéseket az uniós támogatások maradékából, a 2013-ban befejeződő Hercule-II program keretében vásárolnák meg.

Az Hercule-II. uniós program a közös költségvetésből a tagállamoknak összesen 98,7 millió eurós támogatást nyújthatott a most befejeződő költségvetési ciklusban, amit általában az Európai Bizottság (EB) és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) közötti együttműködés megerősítése fordítottak, de a kiemelt célok között szerepel a cigarettacsempészet és -hamisítás visszaszorítása is. A napi.hu-nak adott válasz szerint a NAV a drónt és a videó megfigyelő rendszereket a csempészek elleni harcban, illetve a bűnüldözés területén megfigyelésekre kívánja használni – erre törvény adta joguk van egyébként, és ők élni is kívánnak a technológiai fejlesztés lehetőségével.

A beszerzési eljárás megindítására még nem került sor, még azt sem tudni, hogy mikor és hol fogják bevetni ezeket a speciális eszközöket: azt mindig a konkrét ellenőrzési és bűnüldözési szakmai igények fogják eldönteni – olvasható NAV válaszában.

Magyarországon egyébként nem ismeretlenek a drónok, sőt: vannak vásárolt távirányítható gépek a hadseregben (a legutóbbi árvíz idején is használták őket), és meglehetősen sikeres magyar fejlesztés is folyik a monitorozó és adatküldő gépek terén.

Azóta történt

Előzmények