Desktop felhasználók kontra Microsoft: 2-0

Néhány hete kezdtek el kiszivárogni az információk egy várhatóan néhány hónapon belül érkező, egyelőre Windows 8.1 Update 1 kódnéven ismert frissítéstől, ami újabb olyan funkciókkal gazdagítaná az operációs rendszert, melyek a számítógépüket még mindig egérrel és billentyűzettel irányító felhasználóknak kedveznének. Szerencsére nem kellett túl sokat várni a hivatalos bejelentésre, a Microsoft a barcelonai Mobile World Congress kiállításon tartott előadásában ismertette az ígéret szerint tavasszal érkező frissítés főbb vonalait.

Joe Belfiore elmondta, hogy a vállalaton belül továbbra is hisznek az eredeti irány helyességében, saját belső elégedettség-felméréseik szerint a Windows 8-at érintőképernyős eszközön használók elégedettebbek az operációs rendszerrel, mint a Windows 7 felhasználói hagyományos irányítás mellett. Ennek ellenére értik és elfogadják, hogy még sokan vannak azok, akik nem érintőképernyős számítógépet használnak, vagy csak egyszerűen hiányoznak nekik bizonyos korábban jól megszokott funkciók és/vagy azok könnyű elérhetősége, így a fejlesztőcsapat elkezdett egy olyan frissítésen dolgozni, amivel megoldhatja ezeket a problémákat úgy, hogy közben az eredeti koncepció lényege sem veszik el.

Tesztjeik szerin az egeres-billentyűzetes felhasználókat gyakran megzavarta a jobb oldalon előbukkanó Charms Bar, ami ugyan az érintőképernyős eszközök tulajdonosainak egy kényelmes és gyors lehetőséget biztosít a különböző beállítások, ablakváltás vagy a kereső elérésére, hagyományos irányítással már nem szerepelt ilyen jól a megoldás. Így aztán a frissítés után a Start képernyő jobb felső sarkában megjelenik majd egy keresésre, egy kikapcsolásra és beállítások elvégzésére szolgáló gomb – a kikapcsolás elrejtését tényleg sok kritika érte, főleg az asztali számítógépek tulajdonosai részéről, akik sokkal gyakrabban állítják le a gépet, mint a notebook-tulajok. További újdonság lesz a csempéken jobbklikkre előugró kontextuális menü.

A desktopos programokhoz hasonlóan a Modern alkalmazások is kapnak egy fejlécet, Belfiore szerint ugyanis azok, akik először találkoztak a Windows 8-cal és ezekkel a teljes képernyős alkalmazásokkal, általában nem tudták, hogyan lépjenek ki vagy vissza belőlük. Így aztán a jövőben a kurzort a fejlécre mozgatva kiléphetünk a programból, vagy alul, a tálcát használva válthatunk a futó Modern és desktop alkalmazások között.

Csökken az operációs rendszer minimális hardverigénye is, a frissítés után a Windows 8 1 GB memóriával és 16 GB tárhellyel is megelégszik majd. Erre a módosításra minden bizonnyal a vállalat másik lépése, a belépő kategóriás gépekre szánt Windows-licencek radikális árcsökkentése miatt volt szükség.

A vállalati vásárlók kérésére sokat javítottak az IE-8 kompatibilitáson is, mert sok cégnél a Windows 7 bevezetését követően a webes alkalmazásokat IE 8-ra írták, és emiatt a Windows 8 használata kompatibilitási problémákba ütközött.

Pontos megjelenési dátumot Belfiore nem közölt, de szavai alapján a tavaszi rajtot tervez a Microsoft.

Azóta történt

Előzmények

  • Jelentősen csökkenti a Windows 8.1 licencdíját a Microsoft

    A változás azonban csak a belépő kategóriás, 250 dollárnál olcsóbb PC-kre szánt operációs rendszerek árazását érinti.

  • 200 millión túl a Windows 8

    Bár az értékesítés üteme a kezdeti lendület után jelentősen lassult, a Windows 7 pedig nagyságrendekkel jobban teljesített, ez a szám nem tartalmazza a vállalatok által vásárolt mennyiségi licenceket.