Jelentősen csökkenti a Windows 8.1 licencdíját a Microsoft

A Bloomberg értesülései szerint a Microsoft 70 százalékkal csökkenti a Windows 8.1 licencdíját, a döntés értelmében azonban az árcsökkentés csak a belépő szintű, 250 dollár alatti PC-kre lép érvénybe, az ennél drágább számítógépekre továbbra is az eddigi, 50 dollár körüli áron juthatnak majd a gyártópartnerek Windows-licenchez.

Az új licencdíj 15 dollár lesz, az árcsökkentés célja az olcsó androidos gépek és Chromebookok térnyerésének visszaszorítása. A Bloomberg forrásai szerint az olcsóbb licencdíj egyetlen feltétele a 250 dolláros árplafon betartása, egyéb megkötés – méret, eszköztípus, érintőképernyő – nincs. A korábban is kedvezményes licencekre viszont nem lehet igénybe venni a kedvezményt. További érdekes változás, ezeket az olcsóbb gépeknek a jövőben nem kell átesni azon a folyamaton, ami során a Microsoft tanúsította, hogy az eszköz hardveresen teljes mértékben megfelel a Windows 8.1 által támasztott hardveres kompatibilitási követelményeknek.

A Microsoft lépése nem meglepő a PC-piac régóta tartó visszaesése és a Windows-eladások eleinte jó, de a kezdeti lendület után a Windows 7 sikerétől messze elmaradó teljesítményének fényében. A vállalat nemrég jelentette be, hogy a Windows 8 átlépte a 200 milliós határt, ami egyáltalán nem rossz mennyiség – főleg ekkora általános „ellenszélben” – de a Windows 7-re ennél sokkal nagyobb volt a kereslet. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a PC-piac általános csökkenése és az olcsó, egyéb (ingyenes) operációs rendszert futtató gépek térnyerése mellett azért is teljesít gyengébben a Windows 8, mert elődjére sokan a kivénhedt Windows XP-ről váltottak, míg a Windows 8 egyelőre jellemzően új számítógépek vásárlásával terjed. A fenti szám a vállalati mennyiségi licencértékesítéseket sem tartalmazza, ebben a szegmensben pedig pont az utóbbi hónapokban kaptak erőre a nagyobb PC-gyártók, hogy a cégek elkezdték lecserélni régi, akár még a támogatását nemsokára elvesztő Windows XP-t futtató számítógépeiket.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem maradnak védtelenül az ATM-eken futó XP-k

    A beágyazott operációs rendszerrel működő automatákon nem kell azonnal 8.1-re váltani, még évekig élvezhetjük a terméktámogatás előnyeit.

  • 200 millión túl a Windows 8

    Bár az értékesítés üteme a kezdeti lendület után jelentősen lassult, a Windows 7 pedig nagyságrendekkel jobban teljesített, ez a szám nem tartalmazza a vállalatok által vásárolt mennyiségi licenceket.

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.