Hirdetés

2019. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Satya Nadella a Microsoft új vezérigazgatója

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Vége a találgatásoknak, a múlt hét végén kiszivárgott információ igaznak bizonyult, megvan Steve Ballmer utódja. Kinevezése azonnali hatállyal lép életbe, Bill Gates technológiai tanácsadóként folytatja.

Satya Nadella, a tavaly nyári átszervezés óta a vállalati és felhő üzletágat irányító szakember lett a Microsoft új vezérigazgatója, kinevezése azonnali hatállyal lépett életbe – adta hírül a vállalat most megjelent sajtóközleményében. Az indiai származású és a vállalathoz 22 évvel ezelőtt csatlakozott Nadella a Microsoft történetének mindössze harmadik vezetője.

Hirdetés

Nadella Indiában szerezte villamosmérnöki diplomáját, majd számítástechnikából és üzleti adminisztrációból szerzett mesterfokozatokat már az Egyesült Államokban. Karrierjét a Sun Microsystemsnél kezdte, majd 1992-ben elfogadta a Microsoft felkérését, hogy csatlakozzon a Windows NT-t fejlesztő csapathoz. Az azóta eltelt két évtized során eleinte a Windows és Office termékeken, később szervertermékeken és a fejlesztői eszközökön, majd a Bing és a Microsoft felhőinfrastruktúrájának kialakításán dolgozott. Általánosan tisztelt és elfogadott vezetőként ismert, de többek szerint inkább biztonsági játékos, aki a rá bízott feladatokat legjobb tudása szerint hajtja végre, és nem az az újító szellem, akit a Microsoft eredetileg keresett a Microsoft vezérigazgatói székébe.

Bill Gates távozik az igazgatótanács éléről, helyét John Thompson veszi át. A Microsoft alapítója a jövőben technológiai tanácsadóként fogja segíteni Nadella munkáját. „Satya egyértelműen a legalkalmasabb személy a Microsoft vezetésére, és az igazgatótanács teljes támogatását élvezi.” – nyilatkozta Thompson, aki a kereséssel megbízott bizottságot is vezette.

A Microsoft tavaly augusztus vége óta kereste a vállalat következő vezérigazgatóját, amikor Steve Ballmer bejelentette, hogy távozik posztjáról, amint megtalálják az utódját. A keresésről egy idén januári közleményt leszámítva gyakorlatilag semmi hivatalos információ nem került ki, a sajtó csak a tűzhöz valamennyire közel álló belső informátorokra tudott támaszkodni. Az első körben felmerülő lehetséges jelöltek külsősök voltak, de miután különféle okok miatt sorra hullottak ki a listáról, a bizottság figyelme inkább a belső jelöltek felé fordult – így lett végül Satya Nadella a befutó.

A Microsoft egy egész aloldalt készített a bejelentésnek, ahol az új vezető bemutatása mellett Nadella első, alkalmazottaknak írt levele is elovasható.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.