Csirkékre és tojásukra vigyáz a Vodafone fejlesztése

A több mint 25 éve baromfineveléssel, -keltetéssel és -feldolgozással foglalkozó Gallus-csoport öt telephelyén vezették be a Vodafone és fejlesztő partnere, a hazai start-up vállalkozás Cubilog által szállított távfelügyeleti monitoring rendszert, amely a csirkeistállók biztonságos távoli megfigyeléséről gondoskodik a nap 24 órájában.

Hirdetés

A megoldás, távolról egyszerűen beállítható szabályok alapján folyamatosan ellenőrzi a meglévő helyi automata vezérlésnek megfelelő működést. Azonnal küldi a riasztást a diszpécserközpontnak, ha a tartástérben a levegő hőmérséklete nem elfogadható, ha áramkimaradás tapasztalható, vagy ha a műszakon kívül valaki kinyitotta az ajtót. Valamennyi mérési eredmény visszamenőlegesen is elérhető interneten keresztül, akár mobiltelefonról, akár számítógépről.


[+]

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a magyar mezőgazdaságban, állattenyésztésben is egyre inkább megjelennek az egymással kommunikáló gépek, felismerve, hogy ez a technológia milyen nagy mértékben képes hozzájárulni a folyamatok, rendszerek biztonságához és stabil üzemeltetéséhez” - mondta Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Király István emlékeztetett arra is, hogy a várakozások szerint néhány év múlva akár már 50 milliárd gép kommunikálhat egymással a világon.

A Gallus-csoportnál bevezetett távfelügyeleti monitoring rendszer az esetleges változások vagy meghibásodások felismerésével hozzájárul a baromfitenyésztés hatékonyságának és a termelés gazdaságosságának növeléséhez, valamint az esetleges környezeti változások, vagy a gépek váratlan leállása által okozott komoly anyagi károk megelőzéséhez.


[+]

„A Gallus-csoportnál folyamatos innovációkkal fejlesztjük gazdaságunkat. 100 baromfiistállót működtetünk, 12 mezőgazdasági telephelyen. Évente 75 millió csirkét keltetünk. Mind a volumen, mind a magas minőség nagy felelősség, a fogyasztók és a munkavállalók felé is. Az elmúlt egy évben folyamatosan építettük ki azt a biztonságtechnikai és távfelügyeleti rendszert, amely még nagyobb biztonságot nyújt a kihelyezett csirkeállomány részére és ezzel egyidejűleg megtakarítást és hosszabb távon bevételi forrást biztosít a Gallus-csoport számára” – mondta Agócs Gábor, a Gallus–csoport biztonsági vezetője.

Az elkövetkező negyedév során a személyforgalmi beléptető rendszerek biztonsági központba való integrálása valósul meg újabb fejlesztésként. A Vodafone és a Cubilog által biztosított M2M távfelügyeleti monitoring rendszer ennek a központnak a biztonságtechnikai elemeit egészíti ki. A rendszer segítségével a baromfi telephelyeket baromfiistállónként figyelhetik meg az illetékesek. Ez egyrészt lerövidíti a reakcióidőket, hiszen azonnal megkapják a jelzéseket a felmerülő problémáról, amit rögtön orvosolni tudnak.

A monitoring rendszer jelenleg a Gallus 5 telephelyén közel 50 istállóban működik, további telephelyeken folyamatban van a telepítés és a későbbiek során minden telephelyen használatba lehet majd venni. A kritikus távfelügyeleti rendszerhez szükséges eszközöket és szoftvereket a Vodafone és partnere szállította, fejlesztette és üzemelteti egy négy éves, havidíjas szerződés keretében.

Az innováció alapját egy sokoldalúan alkalmazható plug and play kialakítású készülék és az úgy nevezett IOTree felhő alapú felület együttese adja, amelyhez perifériákat csatlakoztatva lehetővé válik számos környezeti paraméter mérése, az épületek villamos ellátásának felügyelete, az elektromos berendezések vezérlése, szabályozása. Az egyedi igényeknek megfelelően szerkeszthető webes felület alkalmas riasztási üzenetek azonnali küldésére, amennyiben a mért, vizsgált paraméterek bármelyike eléri, vagy meghaladja a felhasználó által beállított határértéket, időintervallumot.

További fejlesztési lehetőségek közé tartozik a siló telítettségmérés rendszerbe integrálása, valamint tojásszámlás automatizálása. A fejlesztés alatt álló kamera alapú tojásszámláló rendszer képes a tojások méret, szín alapú monitorozására és természetesen szükség esetén azonnali riasztás küldésére is.

Hirdetés

Előzmények

  • Elsőként az MVM NET kapott számtartományt az M2M-re

    A lehetőséget a gépek közti kommunikáció biztosításához használják fel, elsősorban állami célokra, de tervezik a szabad kapacitás értékesítését is.

  • Két giga ingyen a Vodafone-tól

    A plusz adaton felül a Vodafone You közösség tagjai ingyen beszélhetnek egymás között, továbbá minden készülékvásárlásra jogosult előfizető egyszeri 20 ezer forint készülékvásárlási kedvezményben részesül.

  • Ha M2M – akkor Vodafone

    A vállalat már négy éve tartja vezető helyét a legújabb trend, a gép-gép kommunikációt fejlesztő vállalatok ranglistáján.