Hirdetés

2017. október 23., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

Döbbenetes képszerkesztőt mutattak be amerikai kutatók

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az új, az internetre mint adatbázisra is támaszkodó program jelentős mértékben megváltoztathatja akár a hétköznapi képmanipulációt is.

Hirdetés

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói pár napja jelentették be, hogy egy új képszerkesztési eljárást dolgoztak ki, ami lehetővé teszi, hogy a kétdimenziós képek egyes elemeit virtuális, szerkeszthető háromdimenziós modellekké alakítsák.

A bemutató valóban lenyűgöző: a technológia segítségével bármely egyszerű 2D-s kép szinte bármely elemét úgy lehet mozgatni, forgatni stb., mintha 3D-s kiterjedése, illetve megjelenítése lenne. A szoftver a kétdimenziós lenyomatot háromdimenzióssá alakítja, ráadásul az illúziót az árnyékok és a megvilágítás hozzáillesztésével is segíti. A technika alapja, hogy ma már az interneten sok százmilliónyi 3D-s modell található, így a kutatók rengeteg mintát találtak a hétköznapi tárgyakhoz, melyek segítségével az egyetlen nézetben látható tárgy térbeli képét egy részeben automatizált mechanizmussal meg tudják alkotni. Ebből persze az következik, hogy a szoftver a valóban egyedi, illetve 3D-s modellel nem rendelkező tárgyak  esetében nem működik, de a hétköznapi tárgyaknál igen. A szakemberek viszont optimisták, mivel az ilyen, neten elérhető modellek száma napról napra szaporodik.

Hasonló próbálkozások már eddig is voltak, de a kutatók szerint az övék a legkomplexebb, mely a korábbi innovációkat is magába olvasztja. A könnyű kezelhetőség emellett megnyitja az utat az animációk elkészítése előtt is.

A fejlesztést, melytől a képszerkesztés új korszakának indulását várják, szakmai közönség előtt augusztus 13-án, a SIGGRAPH 2014 Conference on Computer Graphics and Interactive Techniques konferencián fogják bemutatni.

Előzmények

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.