Túl biztonságos a BlackBerry, tiltsuk be!

„Túlságosan is biztonságosak” a kanadai RIM (Research in Motion) BlackBerry okostelefonjai, és ez nagyon nem tetszik a kormányzatoknak, legalábbis erre utal az a kisebb purparlé, melyet az elmúlt napokban arab országok gerjesztettek. Az országirányítóknak az a kifogásuk (csakúgy, mint sok helyen a mára már lecsendesedett Skype-ügyben), hogy a telefon adatkommunikációs titkosítása igen fejlett, gyakorlatilag feltörhetetlen külsős számára, márpedig a világ legtöbb országában a kormányzatoknak a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépés miatt szükségük van arra, hogy indokolt esetben, törvényes keretek között, ellenőrzött módon lehallgathassák a telefonos kommunikációt.

A RIM az adott országokból való kitiltást elkerülendő igyekezett kompromisszumra törekedni, s friss hír, hogy Szaúd-Arábiában talán ki is egyeznek, mivel a cég felajánlotta, hogy az országba telepítik az ottani igényeket kiszolgáló szervereiket, és korlátozott hozzáférést nyújtanak a kommunikációhoz (levelek fejléce, a letöltött oldalak stb.).

Az ügyben komoly fordulatot hozhat, hogy a német belügyminiszter is megszólalt, aki szintén nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a BlackBerryk jelenlegi módon történő használatát. A kormányzat biztonsági hivatala már figyelmeztette az állami szervezeteket, hogy veszélyes ilyen eszközt használni, ezért kerüljék, inkább olyan telefont és szolgáltatást vegyenek igénybe, melyet lehetséges ellenőrizni (a Deutsche Telekom T-Systems rendszerét ajánlják).

Thomas de Maizière belügyminiszter a német Handelsblatt-nak adott interjújában kifejtette, hogy a kormányzati és a vállalati szférát érintő támadások száma „drámai mértékben” emelkedett, ezért fontos, hogy minden kockázati tényezőt kiküszöböljenek. Ezért is ajánlják mindenkinek, hogy a hivatali okostelefonokon a különösen veszélyes alkalmazásokat (kamera, Bluetooth, GPS) egy saját rendszer kereteiben ne is telepítsék, ne használják. A kockázat miatt tartja igen aggályosnak Maizière, hogy a RIM rendszere védett, zárt, számukra hozzáférhetetlen: „A saját hálózatainkhoz való hozzáférés feltételeit a kormányzat kell biztosítsa, nem pedig egy magáncég” – mondta a miniszter, aki felvetette annak lehetőségét, hogy keményebben is fellépnek a BlackBerry ellen, ha nem találnak megoldást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények