Németország is felszólalt a Google Zümm ellen


Ilse Aigner

A Google-t eddig sem kímélő német kormányzat képviselője a hét végén nyíltan bírálta az IT café által is többször tárgyalt új szolgáltatás, a Zümm (Buzz) bevezetésének körülményeit, közvetve a Google mint cég üzletpolitikáját.

A német szövetségi adatvédelmi miniszter, Ilse Aigner a Focus nevű német lapnak adott interjújában kifejtette, hogy az a módszer, amikor a felhasználók megkérdezése nélkül tette a Google nyilvánossá a Zümmöt használók kapcsolatait, súlyosan sérti a magánszféra védelmét; ahogy a miniszter asszony egy példával igyekezett megvilágítani álláspontját: olyan ez, mintha egy videokölcsönző kiadná bárkinek azokat az adatokat, hogy ki milyen filmeket szokott megnézni.

Aigner úgy véli, hogy a Google-nak igen nagy a felelőssége, mivel világszerte felhasználók millióinak személyes adatait kezeli, s ez esetben minden olyan tett, amikor a rájuk bízott információkat harmadik félnek kiadják, különösen nagy súllyal esik a latba (a Zümm a Gmailbe épül be, s jelenleg körülbelül 175 millió a levelezőszolgáltatás felhasználóinak száma).

Aigner egyébként a Google Street View szolgáltatása ellen is felemelte szavát, s a minisztérium közzé is tett egy olyan formanyomtatványt az interneten, ahol be lehet jelenteni, ha a polgár úgy érzi, a Google fotózó autója megsértette a privát szféráját, s maga a miniszter is szigorúbb szabályozást követel ebben az ügyben, például a két és fél méteres magasságra elhelyezett kamerákat szeretné lejjebb, 1,80-ra állítani, hogy ne lássanak át a kerítéseken.

Azóta történt

Előzmények

  • Beperelték a Google-t a Zümm miatt

    Egy floridai joghallgató az amerikai felhasználók nevében komoly támogatással nyújtotta be keresetét, mivel úgy véli, hogy a Google megsértett több szövetségi törvényt is.

  • Mit fecseg ki rólunk a Zümm?

    A vállalat nagyon gyorsan reagált a milliónyi panaszra: néhány nap alatt átalakították a csodafegyvernek szánt szolgáltatás működését.