Virtuális világtérkép a Microsofttól is

A mai naptól elérhető a Microsoft virtuális világtérképe, az MSN Virtual Earth, mely többek között azért született, hogy potens alternatívája legyen a számítógépes térképészetben rejlő lehetőségeket korábban felismerő Google Maps és Earth projektjeinek. A böngészőből használható MSN-szolgáltatás nem csupán útvonaltérképeket, de – akárcsak a Google Earth – rendkívül részletes műholdfelvételeket is meg tud jeleníteni. A térkép használja a Yellow és White Pages adatbázisát, így a felhasználók számos szolgáltatási kategóriában kereshetnek. Például kilistázhatják az éppen vizsgált városban található éttermeket, elmenthetik a találatokat, vagy akár e-mailben is elküldhetik azokat.


Közelkép a sunnyvale-i AMD-központról

A Microsoft egy olyan – ingyenesen letölthető – alkalmazást is kínál a Virtual Earth-höz, amely a vezeték nélküli elérést használók tartózkodási helyét képes a közelben lévő hozzáférési pontok segítségével bemérni és megjelölni a térképen. A helymeghatározás nagyjából 250 méter pontosságú, ami elég a szoftvernek arra, hogy egy közeli éttermet vagy szállodát javasoljon a használójának, ha az arra utasítja.

A most még béta-állapotban lévő megoldás szépséghibája, hogy a részletes keresés egyelőre kizárólag az Egyesült Államok területén működik, noha durvább felbontású térképet a világ bármely vidékéről kaphatunk. Akárcsak a Google, a Microsoft is azt ígéri: további régiók kerülnek az újabb változatokba.

Azóta történt

Előzmények