Microsoft: nyitás a telekommunikáció felé

Ezen a héten Magyarországra látogatott Pieter Knook, a Microsoft Mobil és Beágyazott Eszközeiért, valamint a vállalat Kommunikációs Szektor Üzletágáért felelős alelnöke. A szoftvervállalat magyar leányvállalata is tevékenyen kíván részt venni a telekommunikációs és az informatikai szektor konvergenciájának megteremtésében, ezért számos helyi és nemzetközi kezdeményezést indít a közeljövőben. E célok jegyében folytatott tárgyalásokat az alelnök a hazai telekommunikációs szektor vezető vállalatainak képviselőivel.

Az anyavállalat törekvéseivel összhangban, a Microsoft Magyarország is folyamatosan keresi a távközlési vállalatokkal való együttműködés lehetőségét. A T-Online Magyarországgal 2005. április 6-án indították el a magyar piacon egyedinek számító közös programjukat, melynek keretében a T-Online, az internet előfizetésekhez hasonló, havidíjas konstrukcióban értékesíti a Microsoft Windows XP és Office termékeit. Az új szolgáltatás a kedvező fizetési feltételek miatt, elsősorban az egyéni felhasználóknak, valamint a kis- és középvállalatoknak kínál előnyös megoldást. A bejelentés óta eltelt időszak eredményei azt mutatják, hogy a piacon ez a szolgáltatás kedvező fogadtatásra talált. Az új fizetési konstrukcióban értékesített termékek száma július végére át fogja lépni az 1000 db-os határt, ami 10%-kal felülmúlja a kezdeményezésben résztvevő partnerek előzetes várakozásait. Az eredményekkel mindkét fél elégedett, és az eddigi sikereken felbuzdulva kilátásba helyezték az együttműködés továbbfejlesztését és kiterjesztését.

A távközlési iparág számára fejlesztett Microsoft megoldások közül példaként említhető az idén februárban bejelentett Microsoft Connected Services Framework; alkalmazásával a távközlési cégek a meglévő szolgáltatásaikból egyszerűen és gyorsan lesznek képesek új, összetett szolgáltatásokat létrehozni. Ilyen összetett szolgáltatásra lehet példa egy mobiltelefonos jegyértékesítési rendszer és egy online zeneáruház összekapcsolása olyan módon, hogy ha egy előfizető a mobiltelefonján keresztül rendel mozijegyet, akkor a jegy mellé a szolgáltató felajánlhatja az adott film zenéjét csengőhangként.

A Microsoft - a T-Online Magyarországgal való együttműködés mintájára – lehetőséget lát, és nyitott több, hasonló konstrukcióban működő, kezdeményezés beindítására.

Azóta történt

Előzmények