Nem elég jó a Google és a Microsoft

Közel 40 százalékkal emelkedett a Microsoft negyedéves profitja. A befektetőknek azonban ez sem volt elég, ezért szabadulni igyekeztek a cég részvényeitől, két százalékkal nyomva le az árfolyamot.

A Microsoft az elmúlt negyedévben – elsősorban a növekvő számítógép-eladásoknak köszönhetően – 3,7 milliárd dolláros haszonra tett szert, többre, mint amire az elemzők többsége számított. A negyedév során a cég 10,16 milliárd dolláros forgalmat generált, éves bevétele pedig hajszálnyira megközelítette a 40 milliárd dollárt. Ez azonban mindössze 8 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi adat, és az elkövetkezendő évre is "csak" 10-12 százalékos nyereségnövekedést prognosztizált a cég, amit a mindig elégedetlen befektetők eladásokkal és 2 százalékos árfolyameséssel büntettek.

Bill Gates cége jelentős lökésre számít az idén az új generációs Xbox játékkonzol piacra dobásától. Az innen származó eladások egyre nagyobb súlyt képviselnek a társaság portfolióján belül, a Háztartási és Szórakoztatóelektronika divízió bevételei 22 százalékkal növekedtek az elmúlt 12 hónap során. (Eddig összesen 22 millió Xboxot értékesítettek világszerte).

A Google sem az igazi

Hiába az erőteljes profitbővülés, a befektetők a Micosofthoz hasonlóan a Google-től is többet vártak. A internetes keresőjéről ismert társaság a második negyedévben 343 millió dolláros, részvényenként 1,19 dolláros centes nettó eredményt ért el, ami többszöröse a tavalyi év azonos időszakában produkált 79,1 millió dolláros, papíronként 30 centes profitnak, s 7 centtel felülmúlja a Wall Street elemzőinek átlagos prognózisát. A befektetőknek azonban ez nem volt elég, így a társaság részvényárfolyama 5 százalékkal gyengült.

Azóta történt

Előzmények