Bezár az isoHunt

Több mint hét évnyi jogi csatározás zárult le, Gary Fung, az isoHunt, a világ egyik legnagyobb nyilvános torrentoldalának alapítója és üzemeltetője ugyanis bejelentette, hogy megegyezésre jutott az Amerikai Mozgókép Szövetséggel (MPAA). Fung ezzel lényegében bedobta a törölközőt, hiszen az oldal bezárása mellett 110 millió dollár kártérítés megfizetését is vállalta, bár az egyelőre még nem világos, hogy ezt a hatalmas összeget honnan fogja előteremteni, mert a tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint már 2 millió dollár kifizetése is csődbe vinné Fung cégét.

Az isoHunt és az MPAA közötti huzavona 2006-ban kezdődött, és a torrentoldal védekezése során arra hivatkozott, hogy a jogsértő tartalmat nem tárolta és tette elérhetővé direkt letölthető módon, hanem csak lehetővé tette az oldal felhasználóinak, hogy rendszerezett és kereshető módon közzé tegyék a különböző, leginkább zenealbumokra és filmekre mutató torrentfájlokat. Fung véleménye szerint a Digital Millenium Copyright Act (DMCA), a szerzői jogok interneten történő megsértését és a DRM (másolásvédelem) megoldások feltörését, kikerülését, a működési metódus közzétételét szankcionáló törvénynek őt is kellett volna védenie, hiszen az isoHunt pusztán egy kereső, és a rajta keresztül elérhető tartalomért a jogsértést elkövető felhasználók, nem pedig Fung a felelős. Ez a védelem azonban gyenge lábakon állt, még úgy is, hogy Fung saját bevallása szerint mindig gondoskodott arról, hogy eleget tegyen a jogtulajdonosoktól érkező kéréseknek, melyek az illegálisan elérhető tartalom eltüntetését követelték. A 2005-ös MGM kiadó kontra Grokster torrentoldal ügyében hozott prededensértékű döntés óta egyik hasonló oldal tulajdonosa sem tudott a fenti indokok mögé bújni, a Limewire pedig vaskos, 105 millió dolláros kártérítést is kénytelen volt fizetni az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségének (RIAA).

Gary Fung
Gary Fung

„Szomorúsággal tölt el, hogy el kell engednem a kicsikémet. De harcoltam érte, és mindvégig hittem benne.” – nyilatkozta Fung. Hozzátette, hogy a nyomás ellenére ez idő alatt egyetlen felhasználó adatait sem adta ki. A kedden bezáró isoHunton pedig nemes egyszerűséggel a Terminátorból ismert híres idézettel zárja búcsúját: I’ll be back!

Az MPAA vezetője szerint a megegyezés jelentős lépés az internet, mint legitim kereskedelmi és innovációs platform elismerése irányába, és egyúttal határozott üzenet is azok számára, akik üzleti modellje a mások által elkövetett jogsértések elősegítésére épül. A szövetség reménye szerint az ügy lezárása több ezer munkahely megvédését is lehetővé teszi, de ez megkérdőjelezhető, hiszen már több tanulmány is kimutatta, hogy a legtöbb esetben pont a kalózok költik a legtöbbet.

Az isoHunt utolsó esélye jelenleg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának kezében van, ugyanis egy fellebbviteli kérelem még a testület előtt van, így előfordulhat, hogy a felek újra a tárgyalóteremben találják magukat.

Azóta történt

Előzmények