140 milliós bírság egyetlen film megosztásáért

Egy már nem működő svéd torrentoldal moderátorát egy még a bemutató előtt megosztott film feltöltése miatt 4,3 millió korona (kb. 143 millió forint) büntetés megfizetésére, illetve további több mint ötszáz tétel megosztásáért felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 160 óra közmunkára ítélte egy svéd bíróság december 17-én kihirdetett ítéletében.

A meg nem nevezett moderátort 2011-ben, a Swebits nevű tracker leállása után egy héttel tartóztatták le, és a 2008 és 2011 között megosztott tartalmak miatt az eddigi legnagyobb szabású svéd per indult ellene a szerzői jogok megsértése miatt (egyéni üzemeltető esetében a legnagyobb). A vizsgálatot végző kalózellenes szövetség összesen 518 jogtalanul megosztott filmet és tévéműsort számlált össze.

Habár szóban forgó svéd thriller jogtulajdonosa nagyobb mértékű kártérítést, illetve letöltendő börtönbüntetést szeretett volna elérni, a bíróság végül is azt az összeget szabta ki, amelyet a vádlottnak ki kellett volna fizetnie a Nordisk Filmnek, hogy legálisan terjeszthesse ingyenesen a filmet.

A svéd kalózpárt felháborítónak nevezte a büntetés mértékét, és szerintük ez is arra utal, hogy sürgősen változtatni kell a jelenlegi szerzői jogi szabályozáson.

A pert kezdeményező kalózellenes szövetség viszont közölte, hogy több hasonló eljárást is indítottak filmmegosztás miatt, és a jövőben több hasonló ítéletre számítanak.

Azóta történt

Előzmények

  • Újabb kísérlet a kalózoldalak visszaszorítására Franciaországban

    A párizsi legfelsőbb bíróság arra kötelezte a Microsoftot, a Google-t és a Yahoo-t, hogy keresőikben ne jelenítsék bizonyos streaming oldalak linkjeit.

  • Újra él az isoHunt

    Egy, az eredeti tulajdonostól és csapattól teljesen független és névtelenségbe burkolózó társaság a korábbi adatbázis háromnegyedével “újraindította” az oldalt.

  • Bezár az isoHunt

    Újabb nagy torrent oldal bukott el, tulajdonosának 110 millió dollár kártérítést is kéne fizetnie, de ezt szinte biztos, hogy nem fogja tudni előteremteni.

  • A Netflix előnyt kovácsol a kalózkodásból

    A cég egyik vezetője nemrég egy interjúban elismerte, hogy volt olyan sorozat, amit azért vettek meg, mert kiemelkedően magas forgalmat produkált a fájlcserélőkön.