A kalózok vásárolnak a legtöbbet

Érdekes tanulmányt publikált az Ofcom, azaz az Egyesült Királyság legfőbb hírközlési szabályozó és ellenőrző hatósága. Miközben a zene- és szórakoztatóipar szereplőitől folyamatosan azt halljuk, hogy az illegális tartalomletöltés (vagy offline tartalmak esetén a másolás) több milliárd dolláros kárt okoz nekik, a most publikált kutatás eredményei azt mutatják, hogy a képlet közel sem ilyen egyszerű. Bár az illegálisan szerzett tartalmak 80%-a a jogsértők legaktívabb 10%-nál landol, ugyanez a réteg költi a legtöbbet legális beszerzésre is.

Az Ofcom megbízásából a Kantar Media piackutató 2012 május és október között végzett felmérést az Egyesült Királyságban, a 12 évnél idősebb korosztály körében. A felmérés során 10 594 felhasználó legális és illegális tartalombeszerzési gyakorlatát vizsgálták, hat kategóriában: zene, mozifilm, tv műsor, szoftver, kvideojáték és könyv.

A vizsgálat szerint a legtöbb jogsértést elkövetők (ez egyébként a piackutató cég számításai szerint az aktív, 12 év feletti internetezők 3,2%-a) az átlagnál lényegesen többet költenek - fejenként 168 angol fontot, míg a kevésbé aktív jogsértők 105 fontot, a mindig legálisan vásárlók pedig csak 95 fontot. Fogyasztóvédő és különböző aktivista szervezetek már korábban is többször hangoztatták, hogy a nagy kiadók folyamatos boszorkányüldözése az illegálisan és nagy mennyiségű tartalmat beszerzők ellen egyben legjobb vásárlóik ellen is irányul.

Kalózok vagy vásárlók?
Kalózok vagy vásárlók?

A Kantar négy nagy kategóriába sorolta az illegális tartalomszerzőket a jogsértés gyakorisága és az elkövetés okai alapján. Az önigazolók (a jogsértők 9%-a) úgy érzik, ők már eleget fizettek mindenféle (főleg offline) tartalmakért, de alapvetően ők a legfogékonyabbak a megfelelően árazott legális szolgáltatásokra. A digitális bűnözőket (szintén a jogsértők 9%-a) nem nagyon zavarja, hogy törvényt sértenek, viszont ők félnek a leginkább a lebukástól és annak következményeitől. A "se veled, se nélküled" csoportba (39%) tartozók legális és illegális úton is szereznek tartalmat, a legnépesebb csoport (42%) viszont leginkább azért tölt le illegális tartalmakat, mert megteheti, és mert az ingyen van (és nem feltéltenül azért, mert szüksége van rá). Ők a legnagyobb illegális mozifilm- és zenefogyasztók.

A jogsértések között a három legnépszerűbb okként a kényelmet, gyorsaságot és ingyenességet jelölték meg a válaszadók, a túl magas ár kicsúszott a top 3-ból. Persze az ingyenességet is lehet úgy értelmezni, hogy az adott tartalom legális úton túl drága lenne, de jól látszik, hogy az illegális tartalom kényelmes és gyors elérhetősége bizony sokat nyom a latban. A felmérésből az is kiderül, hogy csak a felhasználók nagyjából harmada van teljesen tisztában azzal, mi számít legálisnak és mi nem.

Azóta történt

Előzmények