Hirdetés

2019. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Még nem halt ki a betárcsázós net

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Felmérés készült a háztartások internethasználati szokásairól. A meglepő eredmény szerint több mint 160 ezer háztartásban működik még modem.

Több háztartásnak van internet-hozzáférése, mint vezetékes telefonja, igaz, az otthon netező háztartások 8,5 százalékában továbbra is tárcsázni kell a világhálóra való csatlakozáshoz – ezt állítja a KutatóCentrum és MASMI Hungary Piackutató Intézet közös, a magyar háztartások internethasználati szokásait vizsgáló kutatása. A felmérés 2008 decemberében egy 1031 fős, kor (18-64 évesek), nem, iskolai végzettség és földrajzi jellemzők szerinti reprezentatív lakossági mintán készült.

Hirdetés

Az eredmények szerint minden második magyar háztartás rendelkezik internet-hozzáféréssel, míg minden további tizedik fél éven belül tervezi annak bevezetését. A leggyakoribb a kábeles elérés – az otthoni internetkapcsolattal rendelkezők 43 százaléka csatlakozik így a világhálóra –, ezt követi az ADSL 34 százalékkal. A netező háztartások 8,5 százaléka azonban továbbra is betárcsázós, modemes internetet használ, míg 6,9 százalék mobiltelefonon keresztül internetezik. Legnagyobb arányban az alacsony iskolai végzettségű netezőknél található betárcsázós kapcsolat – 10 százalékuk csatlakozik így a világhálóra –, míg az otthoni internet-hozzáférés aránya az alacsonyabb egy főre eső jövedelemből gazdálkodó, kistelepülésen élő háztartásokban a legkisebb.

„A világhálóra való csatlakozás költsége egyre alacsonyabb, így a megfigyelhető különbségeknek nem csak anyagi okai vannak. Egyrészt a kábeles és ADSL-hálózatok lefedettsége nem 100 százalékos, másrészt a kistelepüléseken az internet még jellemzően nem vált a mindennapi élet részévé, nem szükséges a napi munkához, így ott még a kultúrája sem alakult ki olyan mértékben, mint a nagyobb városokban. A vásárlóerővel rendelkező lakosság körében azonban az internetelérés meghaladja a 75 százalékot” – jegyezte meg Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletágvezetője.

A kutatás arra is rávilágított, hogy ma már több háztartás rendelkezik internet-hozzáféréssel, mint vezetékes telefonnal: a magyar háztartások csupán 48 százalékánál van bekötve vezetékes telefon. Ez az arány ráadásul folyamatos csökkenést mutat: a háztartások negyedének ugyan volt korábban vezetékes telefonja, de azóta különböző okokból lemondták azt. A mobilpenetráció ugyanakkor kiemelkedően magas, a magyar háztartások 93 százaléka legalább egy mobillal rendelkezik. Jellemzően mind a vezetékes-, mind a mobiltelefon-ellátottság azon válaszadók körében alacsonyabb, akik kisebb településen élnek, alacsonyabb végzettségűek és kisebb jövedelemből gazdálkodnak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.