Vád alá helyezték az Intel és az IBM egy-egy vezetőjét

Hirdetés


Forrás: AP

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága (Securities and Exchange Commission – SEC) tegnap sajtóközleményben tudatta, hogy bennfentes kereskedelem alapos gyanúja miatt eljárást indítanak több nagy technológiai vállalat közép- és felső vezetője ellen. Az ügyben érintett az Intel stratégiai befektetésekkel foglalkozó részlege, az Intel Capital, valamint az IBM is. (A „bennfentes kereskedelem” jogi terminusa azt jelenti, hogy a piaci tevékenységet nem nyilvános információk birtokában hajtják végre, s ez a jelenlegi gyakorlat szerint a szabályozott piacgazdaságokban – mivel szűkíti a piac átláthatóságát és a résztvevők számára meg nem érdemelten hoz extra jövedelemet – illegális tevékenységnek számít.)

Az ügy fő vádlottja Raj Rajaratnam, Srí Lanka-i születésű milliárdos, akit a hatóságok le is tartóztattak tegnap, de rajta kívül még öt felelős beosztásban dolgozó személynek is felelnie kell a bűnszövetkezetben elkövetett bennfentes kereskedelem vádjára. Az eddigi legnagyobb ilyen jellegű eljárásban a SEC szerint a résztvevők 25 millió dollárhoz jutottak törvénytelenül. A közlemény szerint a bűnügy középpontjában a Rajaratnam által vezetett Galleon és a New Castle fedezeti (spekulatív) befektetési alapok, valamint olyan neves amerikai cégek egyes vezetői állnak, mint az IBM, az Intel, illetve a McKinsey tanácsadó cégnél dolgozó menedzserek. A vád szerint az érintettek többek között olyan cégekről szereztek bennfentes információkat, mint az Intel, az AMD, a Google, a Hilton Hotels, majd ezeknek az értesüléseknek a birtokában kezdtek tőzsdei akciókba. A nyomozás egyik különlegessége, hogy a SEC (ilyen ügyben először, bírósági felhatalmazás alapján) telefonlehallgatást is alkalmazott, melynek során állítólag fontos bizonyítékokhoz jutottak.

A tudósítás szerint „nagy halakról” van szó, mivel vád alá kerül Robert Moffatt, az IBM rendszerekért és a technológiákért felelős alelnöke, valamint Rajiv Goel, aki az Intelnél a befektetési igazgató posztját tölti be. A nyomozók szerint a bűnszövetkezet feje a kiváló szervezési képességekkel rendelkező Raj Rajaratnam volt, aki a megkörnyékezett és bevont vezetőktől 2006 óta információkat kért és kapott, majd ezeket kamatoztatta a piacon (például a nyilvánosságra kerülés előtt jutott hozzá gazdasági jelentésekhez, s ez elegendő volt a spekulációs akciók megindításához). Ha bebizonyosodik bűnösségük, akkor a jelenleg hatályos törvények szerint maximálisan akár 20 év börtön is várhat rájuk.

Az intézkedés után az Intel „szabadságra küldte” Goelt, amíg maguk is meg nem vizsgálják az ügyet, emellett teljes együttműködési készségükről biztosították a hatóságokat. Az IBM még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Intel köszöni, jól van

    A chipgyártó szerint elindult felfelé a gödör aljáról a PC-ipar. A harmadik negyedévben rekordmennyiségű processzort és a chipkészletet adtak el.

  • Gmail-riválissal jelentkezik az IBM

    A vállalat szerint a legtöbb dolgozónak nincs szüksége komplett irodai csomagra a weben, elég a levelezés.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Az IBM-nek nem akar összejönni a 24 milliárdos digitálistábla-üzlet

    Az első eljárásban a kartellező alvállalkozók, a másodikban a hiányosan benyújtott dokumentáció miatt lett érvénytelen az IBM pályázata a 24 milliárd forintos digitálistábla-tenderen.