Ezerszer gyorsabb szuperszámítógépeket fejleszt az Intel

Hirdetés

Franciaországban indítja el a mai legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeknél ezerszer nagyobb teljesítményű rendszerek fejlesztését célzó kutatási projektjét az Intel. Az amerikai chipgyártó három éven át „több millió euróval” finanszírozza a Francia Atomenergia Bizottság (CEA), a Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines Egyetem és a francia nemzeti HPC-központ szakembereiből verbuvált csoportot, mely az ún. „exaléptékű” – másodpercenként 1018, azaz egytrillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes – komputerek építésének lehetőségeit vizsgálja. (A mai legerősebb rendszer a Cray XT5 Jaguar, mely 1,76 billiárd művelettel birkózik meg egy másodperc alatt.)

A kutatók többek között a petaflops teljesítményű rendszerek integrálásának lehetőségeivel, fejlett teljesítményoptimalizálási technikák fejlesztésével és a szuperszámítógépek teljesítményének optimalizálásával foglalkoznak majd. Az Intel azért tartja fontosnak a kutatási irányt, mert az exaléptékű szuperszámítógépekkel számos olyan komplex számítási probléma is megoldható lesz majd, mely a mai rendszerekkel nem. Például pontosabban lehet szimulálni a sejtek kölcsönhatásait, ami felgyorsíthatja a rákkutatást; vagy hosszabb távú, illetve helyi szinten részletesebb időjárás-előrejelzéseket lehet adni.

Az Intel európai kutatásait összefogó Intel Labs Europe-ba integrálódó francia központ nagyjából 12 kutatóval startol, de a tudósok létszámát szeretnék rövid időn belül megháromszorozni – közölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények