Újabb nagy magyar informatikai siker

A Forbes magyar kiadása is beszámolt arról, hogy 8 millió dolláros befektetésről egyezett meg Londonban a magyar tulajdonú Balabit a C5 Capitallal, az adatvédelmi piacra szakosodott kockázatitőke-befektetővel. A megállapodást a cég alapítói ma Budapesten jelentették be. Utoljára hasonló mértékű befektetésről a Prezi számolt be (14 millió dollár, 2011, Accel Partners).

Hirdetés

A közel 1,8 milliárd forintnak megfelelő friss forrásból az észak-amerikai, illetve skandináv piacokon erősítene a Balabit, és új lendületet kap a termékfejlesztés is. Ez a befektetésnek csak az első köre, másfél évnyi előkészítés és tárgyalás után úgy egyeztek meg a felek, hogy a következő 5 évben újabb forrásokat kaphat a cég. A Balabit így 2019-ig szeretné több mint ötszörösére növelni az árbevételét: 2013-ban ez 14,5 millió dollár volt (3,3 milliárd forint).

Eddig saját erőből

A Balabitot 14 évvel ezelőtt 6 magyar magánszemély alapította, eddig nem vontak be forrást kívülről, organikusan növekedtek. A mostani megállapodás része, hogy a C5 részesedést kap a cégből, és a vállalat menedzsmentjébe is delegál majd tagokat a befektető.

A veszprémi fiatalok által alapított Balabit évek óta ott van az IT-biztonsági piac világelitjében: dolgoznak a Boeingnek, a NASA-nak, de még a Facebook is igényt tart a szolgáltatásaikra. A cég az elmúlt években többször is bekerült a régió legdinamikusabban növekvő vállalatai közé. A Balabitnak eddig Párizsban, Londonban, New Yorkban, Moszkvában és Münchenben volt kereskedelmi képviselete, a központ azonban Budapest, és ez a jövőben is így marad. A hwsw.hu információi szerint ez a befektetés csak egy lépés a nagy cél, a tőzsdére lépés felé.

Azóta történt

Előzmények