Az idén pihentek a vírusok

Az it-biztonsági szoftvereket gyártó F-Secure kiadta az idei első félév adatbiztonsági beszámolóját. Az év első hat hónapja csendes volt, de a kisebb nyilvánosság ellenére számos új kártevő terjedt. Érdekesség, hogy januárban volt az első számítógépes vírus, a a floppylemezeken terjedő Brain megjelenésének 20. évfordulója. Ma több mint 185 000 vírus létezik, és számuk folyamatosan növekszik. Az elmúlt húsz évben a legnagyobb változás nem a kártevőtípusokban vagy a rosszindulatú kódok számában történt, hanem sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban. A legjelentősebb változás az, hogy az amatőr vírusírók helyét alvilági bandák vették át: ma már a legtöbb új kártevőt anyagi haszonszerzés céljából írják. A kártékony programok a fertőzött számítógépeket olyan távolról irányított botnetté alakítják, amelyek kéretlen reklám- vagy adathalász levelek kiküldésére, illetve személyes és pénzügyi adatok megszerzésére használhatók.

2006-ban a mobiltelefonokra írt kártevők száma elérte és átlépte a 200-at. Ha az adatokat valaki összeveti a számítógépek világával, nem hirdetne riadókészültséget, de az egyértelmű, hogy itt is növekvő tendencia tapasztalható. A számítógépekhez hasonlóan már a mobiltelefonokkal is lehetőség van pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, így várhatóan a vírusírók elkezdik kiaknázni ezt a lehetőséget is.

Szintén újdonság az ún. rootkitek elszaporodása. Ezek a kórokozók képesek láthatatlanná válni az operációs rendszer és a biztonság szoftverek számára, miközben a háttérben tovább dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények