A kínai nagy tűzfal a vírusokat és a badware-eket nem állítja meg

A kínai számítógépek közel háromnegyedét érte vírustámadás egy év alatt, igaz, ez hat százalékkal kevesebb esetszámot jelent, mint amennyit az egy évvel korábbi felmérés során mértek. A még mindig riasztó statisztikai adatok egy nemrég befejeződött – egy évet átfogó, közel 14 ezer kitöltött kérdőívre támaszkodó – állami adatgyűjtés végeredményei.

A kérdőíveken kifejezetten csak az internet biztonsági problémáiról kérdezték a felhasználókat. Talán nem meglepő, hogy a legtöbben a sebezhetőségeket főleg a karbantartás és a szoftverek frissítéseinek hiányára vezették vissza. A vírusok terjedésének okozójaként az internetes szörfözést, valamint az USB pendrive-okra és a hordozható merevlemezekre történő letöltéseket nevezték meg az első helyeken.

Növekedett a belföldi (Made in China) gyártású vírusok száma, és ezek készítői közül soknak állt szándékában anyagi hasznot húzni a különböző törvénytelenségek elkövetéséből – állítja a felmérést végző minisztérium.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy a vállalatok körében is igen magas (54 %) azok aránya, ahol internet-biztonsági problémákkal találkoztak az elmúlt egy évben. Ezek között vannak, akik több problémával is szembesültek a vizsgált időszakban: 84 százalék vallott be vírusproblémát, 36 százalék érzékelt port scanning-et vagy internetről érkező behatolást és 35 százalékuknál furakodott be kéretlen reklámlevél a rendszerükbe.

A minisztériumi szóvivő a felmérés kapcsán azt nyilatkozta, hogy a maguk részéről fokozottabb figyelmet fordítanak majd a vállalatoknak történő tanácsadásra és felvilágosító munkára, de remélik azt is, hogy a cégek a mostaninál nagyobb hangsúlyt helyeznek a jövőben a világháló biztonságáért felelős személyzet folyamatos továbbképzésére.

Azóta történt

Előzmények