Felnőtt a számítógépvírus

Hirdetés

Huszadik évfordulóját ünnepli a PC-s vírus – az első számítógépes kártevő 1986 januárjában jelent meg. Bár a floppy lemezeken terjedő Brain vírus viszonylag ártalmatlan volt, a szakértők szerint mégis ez indította el a mai vírushelyzethez vezető események láncolatát. Az első vírus megjelenése óta a legnagyobb változás nem a vírusok típusaiban vagy azok mennyiségében történt, sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban.

„A legnagyobb változás kétségkívül az, hogy a vírusokat már nem amatőrök írják kedvtelésből, hanem bűnöző csoportok, mégpedig anyagi haszon reményében. Ráadásul semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a jövőben megváltozna” – mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója. „Már vannak arra utaló jelek, hogy a rosszindulatú kódok szerzői a laptopok WLAN hálózatait fogják megcélozni az automatikusan terjedő férgekkel. Bármi is legyen a következő lépés, érdekes lesz látni, hogy milyen típusú vírusokról beszélhetünk majd húsz év múlva.”

Evolúció

Az eltelt 20 év alatt több mint 150 ezer vírust észleltek, és ez a szám gyorsan növekszik – csak az elmúlt hat hónapban 40 ezerrel emelkedett. A hajlékonylemezekkel együtt már hosszú ideje eltűnt bootszektor-vírusok viszonylag sokáig, 1986-tól 1995-ig hódítottak. Mivel floppy lemezeken terjedtek számítógépről számítógépre, a fertőzés csak hónapokkal vagy évekkel a kártevő megjelenése után érhetett volna el jelentősebb szintet. Ez a helyzet 1995-ben, a korai Windows operációs rendszerek sebezhetőségeit kihasználó makróvírusok megjelenésével változott meg. A makróvírusok négy éven át uralták az informatika világát. A vírusok terjedési ideje az első felfedezéstől a globális probléma kialakulásáig körülbelül egy hónapra csökkent.

Az internet elterjedésével megjelentek az e-mail férgek, amelyek közül egyes példányoknak a globális járvány eléréséhez csupán egy napra volt szükségük. A leginkább említésre méltó az egyik legelső ilyen e-mail féreg, a Loveletter, más néven az ILOVEYOU volt, amely széles körben pusztított, és hatalmas anyagi károkat okozott 1999-ben. 2001-ben a hálózati férgek megjelenésével (mint például a Blaster és a Sasser) a terjedési idő egy napról egyetlen órára csökkent.

Azóta történt

  • Saját réseit tömte be az F-Secure

    Akasztották a hóhért: az F-Secure it-biztonsági cégnek saját szoftvereiben kellett súlyos biztonsági réseket kijavítania. Sikerült nekik.

  • Hamisított címről érkezik a vírus

    Az új féreg úgy próbál meg bizalmat ébreszteni, hogy az F-Secure e-mail címeit tünteti fel feladóként. Üzleti levélnek tűnik, de nem az.

Előzmények