A foci-vb az új vírus álcája

Ne hagyjuk, hogy futballrajongásunk elhomályosítsa az elővigyázatosságunkat, amikor egy email fejléce "Meztelen világbajnoki meccs" szöveggel kecsegtet, vagy arról tájékoztatna, hogy "Focirajongók öt tizenévest öltek meg". Pontosan ezekkel a szövegekkel terjed ugyanis az interneten a legújabb emailvírus, a W32/Sixem-A, amely a futball-világbajnokság körüli felfokozott érdeklődést próbálja kihasználni – adta hírül a SophosLabs it-biztonsági cég.

Ha óvatlanul megnyitjuk a csatolmányt, a szokásos forgatókönyv szerinti eseményekre számíthatunk: a féreg aktivizálja magát, első körben megpróbálja kikapcsolni a számítógépen található védelmi szoftvereket, majd továbbküldi magát a címlistánkban található emailcímekre.

A vírusok előállítóit mindig is foglalkoztatták a világszerte nagy érdeklődéssel övezett események, ezekre igyekeztek mindig "különszámokkal" megjelenni – ebből a fajtából is a legaljasabb próbálkozás, amikor valamilyen katasztrófa, például a csendes-óceáni cunami vagy a World Trade Center elleni terrortámadás hírverését próbálták kihasználni. A futballvébék kiemelt figyelmet élveznek, hiszen már 1998-ban is megjelent kifejezetten a világeseményre komponált kártevő. 2002-ben aztán a VBS/Chick-F volt a sztár, a mostani világbajnokságra pedig már tavaly elkezdődött a "felkészülés" – a Sober-N ingyenjegyeket ajánlott az eseményre, így próbált fertőzni.

Azóta történt

Előzmények

  • Veszélyben a yahoos postafiókok

    Már olvasás útján is fertőz a Yahoo Mail felhasználóit támadó féreg. A vállalat szerint a problémát már megoldották.

  • Milosevicsből is trójai lett

    A múlt vasárnap cellájában holtan talált volt jugoszláv elnök körüli hírverést igyekszik kihasználni a legújabb számítógépvírus.