A kisebb cégek is tartanak a vírusoktól

A legalább egy darab személyi számítógéppel rendelkező hazai cégek kilencven százaléka használ valamilyen IT-biztonsági megoldást: tűzfalat, vírusirtót, spamszűrőt vagy egyéb szoftvert – derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb elemzéséből.

Kisebb eltérések

Hirdetés

A penetrációs mutató a vállalatméret növekedésével emelkedik, viszont örvendetes módon évről évre kisebb az eltérések nagysága: a közepés és a nagyvállalatoknál szinte minden cég alkalmaz legalább egyféle biztonsági megoldást, s ez az arány idén már az 1-9 főt foglalkoztató mikrovállalatok körében is megközelíti a 90 százalékot. Ám a fejlődés ellenére mintegy 16 ezer PC-vel rendelkező magyarországi cég még semmilyen megoldással nem védi informatikai rendszerét. Ezek a vállalkozások szinte kizárólag a mikro- és a kisvállalati szegmensben találhatóak, de számuk egyre csökken.

Felkészültek a vírusinvázióra

Az IT-biztonsági megoldások körében egyértelműen a vírusvédelmi szoftverek a leginkább elterjedtek. Vírusvédelmi programmal mintegy 159 ezer hazai vállalat, a legalább egy PC-s cégek 85 százaléka rendelkezik. Ezek a szoftverek is a nagyobb méretű vállalatoknál gyakoribbak, a szegmensek közti különbségek azonban itt is csökkentek a korábbi évekhez képest. Napjainkban nem csupán a nagyvállalatok szembesülnek biztonsági kérdésekkel, a védekezés szükségességét egyre több mikro-, kis- és középvállalat ismeri fel. A növekvő tudatosság mellett a penetráció növekedéséhez az is hozzájárul, hogy az antivírus-megoldások egyre könnyebben – sok esetben ingyenesen – elérhetőek.

Ritkább a tűzfal

Tűzfalat a vizsgált hazai vállalatok 64 százaléka alkalmaz, az üzleti ügyfelek száma ezen a részpiacon mintegy 120 ezerre tehető. Az adatok az elmúlt évhez képest a mikrovállalatok körében ugrásszerű növekedést mutatnak a tűzfalhasználat tekintetében, azonban a használati arány még az idén sem érte el a szegmens cégeinek kétharmadát. Bizonyos – a mikrovállalatokénál kisebb – növekedést a többi vállalati szegmens is produkált – mutatnak rá a BellResearch kutatói. Azonban míg a nagyvállalatok vírusvédelmi és tűzfalas megoldást egyaránt igénybe vesznek, addig a mikro- és a kisvállalatok körében a tűzfalak alkalmazási aránya jóval alacsonyabb.

Bővülő piac

A vállalatok 2005-ös IT-biztonsági kiadásai nagyjából hasonló arányban oszlottak meg a nagyvállalatok, a kis- és középvállalatok és a mikroszegmens között. Az arányokat a nagyvállalatok kiemelkedően magas átlagos költése és a mikrovállalatok alapsokasági számossága magyarázza, a fennmaradó egyharmadot pedig közel fele-fele arányban tudhatják magukénak a kis- és a középvállalatok.

A döntéshozók tervei alapján a BellResearch elemzői jelentős, 25 százalékos bővülést prognosztizálnak az idei évre az IT-védelmi piacon, elsősorban a mikro- és kisvállalatok körében. Ennek oka egyrészt az informatikai védelmi szoftverek penetrációjának további emelkedése, másfelől pedig az, hogy a használók idei költési tervei jóval meghaladják a tavalyi kiadásokat.

Azóta történt

Előzmények