Az AI már most fenyegeti a fizetéseket

Az Európai Központi Bank szerint nem az álláshelyeket fenyegeti az AI, hanem csökkenti a fizetéseket.

A legtöbben attól tartanak, hogy az AI eltünteti az emberiséget – Sam Altman OpenAI-tól való kirúgása is amiatt történt, mint kiderül, mert egyes dolgozók szerint olyan áttörés előtt állnak, ami végleges veszélyt okozhat az emberiség számára, Altman pedig nem szólt erről, és abban hisz, hogy előbb kell valamit kiadni, utána megjavítani, kezelni a következményeit.

Ha nem ettől, akkor pedig az álláshelyek megszűnésétől tartanak az emberek. Az Európai Központi Bank szerint mindkettőtől felesleges, az AI inkább a bérekre van hatással: csökkenti azokat.

Az EKB szerint az AI egyelőre inkább állásokat teremt a fiatal és magasan képzett szakemberek számára, az elemzők eközben pedig találgatják a gigantikus befektetések hatásait a munkaerőpiacra, az átlagemberek pedig féltik a helyüket. A cégek viszont nem találnak megfelelően képzett dolgozókat, teszik hozzá.

Az EKB szerint az AI semleges vagy inkább negatív hatással van a fizetésekre, ez pedig a negatív irányba tolódhat a későbbiekben. Ezt a jövőben jobban láthatjuk majd.

Azóta történt

Előzmények